BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az unióban már második helyen vagyunk az átoltottságban

Egy hét alatt 33 százalékkal emelkedett a koronavírus miatt a kórházi ápolásra szoruló betegek száma.

Már több mint egymillió felett van a beoltottak száma Magyarországon, és több mint 468 ezer túl vannak a betegségen is, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Hozzátette:

Magyarország az Európai Unióban már a második helyen áll a lakosságarányos átoltottság szempontjából, ami 10,26 százalékos, szemben az uniós átlaggal, ami 6,24 százalékon áll.

A héten, kedden Pfizer/BioNTech vakcina szállítmány érkezik, pontos számot nem közölt, hogy hány védőoltást várnak. A hétvégén elmaradt AstraZeneca oltásokkal kapcsolatban megjegyezte, a vakcinák a hét második felében lesznek elérhetők az oltópontokon.

Kiemelte, a járványadatok romlanak Európában és Magyarországon is.

Fotó: MTI/kormany.hu

A mutáns formák esetében nem a külföldről történő behurcolás a jellemző, hanem jelen van szinte minden országban, és már az országokon belül terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumaiban eddig 1307 főnél mutatták ki a brit mutánst, 13 főnél a cseh variánst, a dél-afrikai variánst pedig öt főnél találták meg, további 145 főnél egyéb járványügyi szempontból egyelőre nem releváns mutációt regisztráltak, de ezeket a variánsokat is figyelik.

Kiemelte, az összes vizsgálat esetében, amit a NNK elvégzett, amely pozitív PCR eredménnyel zárult, 70-80 százalékban mutáns vírust azonosítottak. Magyarországon is elsősorban az angol mutánsok okozzák megbetegedések túlnyomó többségét.

Azok számára, akik tartósan fáradságról vagy maradványtünetekről számolnak be a koronavírus fertőzés után, vagyis hosszú covid-szindrómájuk van, covid-ambulanciákat hoztak létre.

Az orvosok a betegek részére egy programot állítanak össze, és további vizsgálatokat rendelnek el, ahhoz, hogy az egészségüket teljes mértékben visszanyerjék – mondta a tiszti főorvos.

Az egészségügy leterheltségével kapcsolatban megjegyezte, jelenleg 115 981 aktív fertőzöttről tudnak,

egy hét alatt 33 százalékkal többen kerültek kórházba, a fertőzöttek között sok a fiatal beteg, akiknél rapidan gyorsan zajlik a covid-19.

Közel 8000 ezer embert ápolnak coviddal kórházban, a hétvégén 1057 fő került fekvőbetegellátó intézménybe és 129 fővel nőtt a lélegeztetett betegek száma is, jelenleg összesen 800 szorulnak lélegeztetésre.

Kiemelte, azoknak, akik esetleg az oltásra történő regisztráció során pontatlanul adták meg az adataikat a 1818-as telefonszámon tudnak segíteni, de küldhetnek levelet az [email protected]-ra is.

A magánegészségügyi szolgáltatók bevonásával kapcsolatban elmondta:

nem kizárható, hogy szükség lehet erre is, hiszen látják a járványügyi adatokat, ami egyelőre folyamatosan emelkedést mutat.

Regisztráció védőoltásra

 

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.