BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromszor többen vannak az oltás mellett

A statisztikai hivatal legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 46,4 százaléka beoltatná magát.

A március elsejével kezdődő héten már a megkérdezettek 46,4 százaléka oltatná be magát – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A mérés kezdetéhez képest több mint háromszor többen gondolják úgy, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket.

A statisztikai adataiba beleszámítanak azok is, akik már megkapták a védőoltást. A KSH egyébként már 14. hete kérdezi meg a lakosságot az oltási hajlandóságról. A mérés a 2020. november 30-al kezdődő héttől zajlik, akkor a válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát.

Legutolsó mérésben a válaszadók 24,1 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal.

Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása

– írja a statisztikai hivatal elemzése. Jóllehet – a csökkenő trend ellenére – továbbra is magas a bizonytalanok aránya. Március első hetében az előző hetihez képest nőtt az oltási hajlandóság, a 13. héten a megkérdezettek 42,4 százaléka volt az oltások mellett.

Fotó: Shutterstock

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 82 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77–77 százalékát a kormányzati kommunikáció, illetve az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 66 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor

a válaszadók több mint a fele – 52 százaléka – egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (73 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (61 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak az oltással kapcsolatban – írja a KSH elemzése.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.