BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulhat az oltások üteme az Egyesült Királyságban

Közel 1,7 millió vakcina újraellenőrzésére van szükség a szigetországban.

Szükségessé vált 1,7 millió vakcina újra tesztelése, valamint az Indiából érkező késedelmes vakcinaszállítmányok miatt lassulhat az oltások ütemezése a következő hetekben az Egyesült Királyságban – adta hírül a Sky News.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a parlament Alsóházának számolt be a szomorú hírekről.

Ilyen eseményekre számítani kell egy ilyen bonyolult gyársási folyamat során

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az 1,7 millió adag vakcina késeltetése egyúttal bizonyítja, hogy a szigorú biztonsági előírások működnek.

Késni fog az indiai Szérum Intézet által legyártott oltóanyag beérkezése is

– fűzte hozzá Hancock.

Matt Hancock
Fotó: PRU / AFP

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy áprilisban 12 millió embernek kell megkapnia a második adag vakcinát, és mivel ezeket az első adagot követő 12 héten belül kell beadni, így ennek késleltetésére nincs lehetőség.

A miniszter szerint az Egyesült Királyság jelenleg az úgynevezett plató-fázis közepénél tart,

és mivel áprilisban sok második adagot kell beadni a lakosságnak, ez az első oltáshoz jutók számának csökkenéséhez vezet majd. A jelenlegi tervek szerint 50 éven aluliaknak csak kivételes esetekben tudnak vakcinát adni, mivel az idősebbek élveznek elsőbbséget.

A Pfizer szerint az Egyesült Királyságba történő szállításuk az év első három hónapjában a tervezett ütemben zajlott.

Az AstraZeneca közleménye alapján az ország belföldi ellátási láncában nincs megakadás, a szállítási ütemezést nem fenyegeti veszély.

A Szérum Intézet szóvivője elmondta, hogy

néhány héttel ezelőtt ötmillió dózist szállítottak az Egyesült Királyságba, és később próbálják majd növelni a mennyiséget.

Ugyanakkor nekik az indiai kormányzati immunizációs program számára is szállítaniuk kell.

Az évszázad válságára figyelmeztet az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen a legújabb európai adatok láttán arra hívta fel a figyelmet: a mostaninál is súlyosabbra fordulhat a járványügyi helyzet az unióban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.