BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapta a koronavírust a soron kívüli oltás miatt leváltott elnök

A perui Martín Vizcarra közölte, hogy az óvintézkedések ellenére mind ő, mind pedig a felesége megfertőződött.

Pozitív lett a volt perui elnök helyi idő szerint vasárnap elvégzett koronavírustesztje, nem sokkal azt követően, hogy a törvényhozás eltiltotta a közhivatal viselésétől, mivel soron kívül adatta be magának a járvány elleni oltóanyagot.

Martín Vizcarra a Twitteren közölte, hogy az óvintézkedések ellenére mind ő, mind pedig a felesége megfertőződött.

Az 58 éves Vizcarrát – Pilar Mazzetti volt egészségügyi miniszterrel és Elizabeth Astete egykori külügyminiszterrel együtt – április 17-én a dél-amerikai ország kongresszusa 10 évre eltiltotta közhivatal viselésétől. Ennek oka az volt, hogy mind a három politikus soron kívül kapta meg a vakcinát, ami súlyos politikai botrányt okozott Peruban. Hasonló ügybe bukott bele később az argentin egészségügyi miniszter is.

Bár Vizcarra az április 11-i általános választáson kongresszusi képviselői helyet szerzett, a döntés megfosztja ettől a mandátumától is.

Martín Vizcarra
Fotó: Ernesto Benavides / AFP

A volt elnök saját magán kívül a testvérének és a feleségének is beadatta az oltást, bár akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

Az exelnök azzal védekezett, hogy „bátor döntést hozott”, és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina tesztelését.

Ugyanakkor más ügyek is is vannak Vizcarra rovásán. A parlament korrupciós vádak miatt szeptemberben alkotmányos vádeljárást kezdeményezett ellene. Azzal vádolják, hogy

még a dél-perui Moquegua megye kormányzójaként 2011 és 2014 között mintegy 637 ezer dollárnyi (mintegy 192 millió forint) kenőpénzt fogadott el két építőipari cégtől,

amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek. Novemberben a kongresszus meg is szavazta az elmozdítását a posztjáról.

A 33 milliós Peruban eddig több mint 59 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, jelentések szerint az országban átlagosan ötpercenként halnak bele a fertőzésbe.

A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

Szakértők az igazolt fertőzöttek számának a növekedéséért egyebek közt az április 11-i elnök- és parlamenti választást teszik felelőssé, amelyen személyes részvételt írtak elő, valamint a választást megelőző kampány miatti enyhítéseket, beleértve a jelöltek számára engedélyezett kampányutakat is.

Peruban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja az 1,7 milliót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.