BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Litván elnök: Nemcsak Fehéroroszországon, de Oroszországon is fent kell tartani a nyomást

Litvánia Lettországgal már kiutasított két fehérorosz diplomatát „diplomáciai státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenységük miatt”.

A Nyugatnak szankciókat kell bevezetnie Fehéroroszországgal szemben a Ryanair-incidens miatt és fent kell tartania a nyomást Oroszországon

– jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök pénteken a CNN-nek adott interjújában.

Nemcsak Fehéroroszországon, de Oroszországon is fent kell tartani a nyomást, mert az esetek többségében támogatja a tőle pénzügyi és energetikai értelemben függő (minszki) rezsimet

– hangsúlyozta a litván elnök.

Gitanas Nauseda litván elnök
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Május 23-án a fehérorosz légtérben a légierő egyik MiG-19-es vadászgépe leszállásra kényszerítette a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista és újságíró is utazott. Prataszevicset őrizetbe vették, és a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, tömeges zavargások szervezésével vádolta meg.

Litvánia több fehérorosz ellenzékinek – köztük Prataszevicsnek is – menedéket nyújtott a tavalyi vitatott elnökválasztás és az azt követő tüntetéshullám óta.

Megverték és vallomásra kényszerítették az ellenzéki újságírót Minszkben – állítják a szülei

Szülei szerint Raman Prataszevics ellen koholt vádakat hoztak fel, és veréssel, valamint szintén fogva tartott barátnője elleni fenyegetésekkel kényszerítették vallomásra.

A nap folyamán Litvánia szolidaritásból Lettországgal nemkívánatos személynek minősített, és kiutasított két fehérorosz diplomatát „diplomáciai státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenységük miatt”. Minszk még aznap tükörintézkedéssel válaszolt. A történtek hátterében Lettország és Fehéroroszország diplomáciai incidense áll, amit az váltott ki, hogy a Rigában zajló jégkorong-világbajnokságon a hivatalos fehérorosz zászlót a fehérorosz ellenzék által használt lobogóra cserélték ki.

Itt a videofelvétel, amiben üzent a Ryanair-gépről elhurcolt újságíró

A 26 éves ellenzéki újságíró a felvételen azt mondja, hogy elismeri azokat a vádakat, amelyekkel a minszki rezsim vádolja őt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.