BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Müller Cecília: túl vagyunk a nehezén

Eddig összesen 5 millióan regisztráltak az oltásra 81 százalékuk már meg is kapta a vakcinát, azonban 900 ezren még várakoznak.

Magyarországon az átoltottság 46 százalékos szemben az unió 29 százalékos átlagával – mondta György István a Miniszterelnökség államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: péntek reggel átlépte a beoltottak száma a 4,5 millió főt, 2,6 millióan pedig már a második oltást is megkapták.

Eddig összesen 5 millióan regisztráltak az oltásra 81 százalékuk már meg is kapta a vakcinát, azonban 900 ezren még várakoznak.

Európában egyedülállóak vagyunk, hiszen már a 18 év alatti fiatalok is kaphatnak oltást, miközben máshol még csak a 60 év felettiek oltása zajlik – tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: a 30 évesnél idősebbek 85 százaléka megkapta legalább az első oltását. A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban elmondta, a 95 ezer regisztráló fiatal túlnyomó többsége már foglalt időpontot, az időpontokat keddig megnyitották számukra. Emellett

144 ezren kaptak értesítést arról, hogy számukra a Pfizer oltás is elérhető.

Az államtitkár kiemelte, az oltópontokon továbbra is van Szputnyik-V oltóanyag, erre is vannak még időpontok, ez az utolsó lehetőség az orosz vakcinára, mert az orosz fél a szerződésben vállalt összeg védőoltást leszállította. De emellett folyamatosan elérhető a Sinopharm, az AstraraZeneca oltás, és van és Moderna vakcina is, amiből a héten 64 800 adag érkezett.

Az egydózisú Janssen oltást két helyen adják, egyrészt a honvédségi oltóbuszokon, másrészt emellett a háziorvosoknál is elérhető – emelte ki György István.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Túl vagyunk a járvány harmadik hullámának a nehezén – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A környezeti egészségügyi adatok azt mutatják, hogy összességében országos szinten el kezdett csökkenni a szennyvízben lévő koronavírus örökítőanyagának a mennyisége. Szekszárdon és Pécsett stagnálnak az adatok, de Debrecenben és Győrben, Kaposváron, Veszprémben és Budapesten is csökkent a Covid-19 örökítőanyagának a mennyisége a szennyvízben.

Ma 2612-en szorulnak kórházi ellátásra, amikor a harmadik hullám csúcsa volt több, mint 12 ezren voltak kórházban. Jelenleg 338-an szorulnak gépi lélegeztetésre az elmúlt 24 órában 1190 új fertőzöttet azonosítottak.

A tisztifőorvos hozzátette: éppen ezért mert kedvezően alakulnak a járvány adatok

el tudják indítani az elekítv (tervezett) műtéteket és folytatódnak a szűrővizsgálatok is.

Elkezdték a mammográfiás és a méhnyakrák szűréseket is. Hangsúlyozta, vastagbélszűrésre eddig 750 ezer behívót küldtek ki, de csak 260 ezren jelentkeztek, ami nagyon alacsony arány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.