BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ősztől olthatják a 12 év alattiakat az USA-ban

A gyermekek kisebb dózisban kapják meg a vakcinát.

Az amerikai népesség 15 százalékát teszik ki a 12 év alatti gyermekek, ami azt jelenti, hogy 48 millió fő nem jogosult még vakcinára az Egyesült Államokban — írja a Business Insider.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Márciusban a Pfizer és  Moderna gyógyszergyártócég is bevonta a gyermekeket a klinikai vizsgálatokba, de az eredményeket szeptemberben teszik majd csak közzé. Az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) arra kérte a Pfizert és a Modernát is, hogy a 12 év alattiak körében végzett vizsgálatokhoz legalább 3000 alanyt vonjanak be, mivel csak így lehet kiszűrni szívizomgyulladáshoz hasonló ritka mellékhatásokat.

A 12-15 évesek körében már jóváhagyták a Pfizer felhasználását Amerikában,

a Moderna alkalmazását pedig bármikor engedélyezhetik a fent említett korcsoport részére, miután a cég sürgősségi engedélyeztetést kért a hivataltól. A Johnson & Johnson azonban lassabb tempót diktál, egydózisú koronavírus elleni vakcina várhatóan csak 2022-től lesz elérhető 12-15 évesek részére.

A gyermekek számára beadott vakcina abban különbözhet a felnőtteknek beadott oltástól, hogy kisebb dózisban is hatásos lehet.

 A fiatalok a felnőtt lakosság részére beadott 30 mikrogramm helyett mindössze 10 mikrogrammban kapták meg a Pfizer/BioNtech oltóanyagát a klinikai vizsgálatok során, és a vakcina alacsonyabb dózisban is biztonságosnak és hatásosnak bizonyult az 5-11 évesek között. Ennél is alacsonyabb mértékben adták be a vakcinát az 5 év alattiak részére, akik szintén jól reagáltak az oltásra. A Moderna is kísérletezik azzal, hogy kisebb adagban adja be az oltást a gyermekeknek: A 2 és 12 év közöttiek 50, valamint 100 mikrogrammban, míg a 2 év alattiak 25,50, illetve 100 mikrogrammban kapnak majd oltást. A kisebb dózisú oltások a kellemetlen mellékhatások elkerülését is jelenthetik. 



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.