BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tálibok szerint egész Afganisztánt bevették, az ellenállók szerint ez hazugság

A tálibellenes harcosok tagadják, hogy Pandzsír az iszlamisták ellenőrzése alá került volna.

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe immár az övék – közölte a radikális iszlamisták három forrása pénteken a Reuters.

A hírügynökség jelentése szerint eközben az afgán fővárosban, Kabulban ünneplő, heves puskaropogás hallatszik.

A mindenható Allah kegyelméből egész Afganisztán felett átvettük az ellenőrzést. A bajkeverőket legyőztük és Pandzsír most már az uralmunk alá került

– hangsúlyozta egy tálib parancsnok a Reuters szerint.

Közlését egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Fotó: AFP

Amrulla Száleh volt afgán alelnök, a pandzsíri ellenállás egyik vezéralakja egyidejűleg a Tolo News afgán televíziónak nyilatkozva hazugságnak nevezte azokat a jelentéseket, miszerint elmenekült volna az országból.

Az ellenállók tagadnak

Tagadják a pandzsíri ellenállók pénteken a táliboknak azt állítását, amely szerint elfoglalták volna Pandzsír-völgy térségét – erről számolt be a BBC brit műsorszolgáltató.

Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami – mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla – hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerített őket

– mondta a szóvivő a BBC globális televíziós hírcsatornájának, a BBC World Newsnak nyilatkozva.

Nazari szerint az NRF erői bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén.

Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről

– mondta.

A radikális iszlamisták három forrása pénteken a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt, ellenőrzésük alá vonva ezzel Afganisztán teljes területét. Amrulla Száleh volt afgán alelnök, a pandzsíri ellenállás egyik vezéralakja egyidejűleg a Tolo News afgán televíziónak nyilatkozva hazugságnak nevezte azokat a jelentéseket, miszerint elmenekült volna az országból, egyúttal közölte: Pandzsírban marad.

Külföldre menekült a volt afgán alelnök

Tádzsikisztánba menekült Amrulla Száleh volt afgán alelnök a pandzsíri ellenállók parancsnokaival – közölte pénteken a radikális iszlamista tálibokra hivatkozva a timesnownews indiai hírportál.

Az Afganisztánban hatalomra került radikálisok szerint két repülőgép fedélzetén, csütörtökön hagyták el Pandzsír tartományt.

A hírportál felidézte, hogy Száleh, aki Asraf Gáni volt elnök korábbi külföldre menekülését követően az alkotmányra hivatkozva saját magát nevezte meg az államfői tisztség ügyvivő betöltőjeként, csütörtökön arról beszélt, hogy a pandzsíri ellenállás továbbra is azon lesz, hogy megvédje minden afgán állampolgár jogait.

A tálibok pénteken a tartomány elleni hadműveleteik sikereiről számoltak be, a területet uraló ellenállók ugyanakkor azt közölték, hogy a Pandzsír-völgynél meghátrálásra kényszerítették a tálib erőket, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.