BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ónos esőre kell számítani karácsony másnapján

Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalban, a déli országrészben több milliméter ónos esőre lehet számítani. Helyenként akár öt millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében

Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. Ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Fotó: Pixabay

A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy 

elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak. 

Szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömeg hatására az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, de átmeneti ónos eső, fagyott eső is eshet. 

 Délután és este északon 3-8 centiméter körüli, lokálisan 10 centimétert is meghaladó hóréteg alakul ki, délután többnyire tapadó hó, estefelé fokozatosan porhó várható. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben hófúvást okozhat. A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (maximum 3 centiméternyi) hóval. 

Szombatra az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés.

Az Útinform tájékoztatása szerint az erős forgalom miatt telített sávokon lehet autózni az M3-as autópályán, a Vásárosnamény felé vezető oldalon, Gödöllő és Bag között. A 65-ös főúton, Harc térségében egy személyautó árokba csapódott. A 3-as km-nél egy sávban, irányonként váltakozva halad a forgalom.

Két személyautó ütközött össze Debrecen és Hortobágy között a 33-as főúton. A 99-es kilométernél a fél útpályát lezárták. A magyar-ukrán határszakaszon, a 4-es főúton Záhonynál, a kilépő kamionok közel 7 órás várakozási időre számítsanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.