BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetek óta nem hallott robbanás rázta meg Kijevet

Az oroszok hajójuk elsüllyesztésre válaszul lebombáztak egy kijevi rakétaüzemet.

Hetek óta a legerősebb robbanás rázta meg Kijevet – számolt be a CNBC. Két héttel ezelőtt érkeztek olyan hírek miszerint az orosz erők kivonják csapataikat az ukrán főváros környékéről és inkább Dél-, illetve Kelet-Ukrajnára koncentrálják erőiket, főként az olyan kulcsfontosságú városokban, mint a déli kikötőváros, Mariupol.

A Kreml bejelentette, hogy sikeres találatot hajtott végre a kijevi rakétaüzemen. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek délelőtti hadijelentésében közölte: nagy hatótávolságú, tengeri indítású Kalibr rakéták mértek csapást egy katonai létesítményre Kijev Zsuljani külvárosában a Vizar gépgyárra, megsemmisítve a létesítményben a nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek, valamint hajó elleni rakéták gyártó- és javítóműhelyeit.

Fotó: AFP

A detonáció azt követően történt, hogy elsüllyedt az orosz hadsereg Moszkva nevű, légvédelmi stratégiai szempontból kulcsfontosságú zászlóshajója az ukrán partok közelében. Amit az oroszok szerint a fedélzeten keletkezett tűz, míg az ukrán szerint az általuk kilőtt rakéták okozták. Az oroszok ezt követően bejelentették, hogy fokozni fogják a Kijev elleni bombázásokat. 

A Pentagon szóvivője csütörtökön közölte: egyik verziót sem tudják megerősíteni. Az oroszok azt állítják, hogy a hajó 510 fős legénységét biztonságban evakuálták.

Az orosz szóvivő pénteken kilátásba helyezte, hogy az orosz haderő fokozni fogja a kijevi célpontokra mért rakétacsapások számát és erejét, válaszul az orosz területet ért „terrortámadásokra vagy szabotázsakciókra”.

Újragondolt fekete-tengeri stratégia

A Nyugat szerint az Moszkva elsüllyesztése valószínűleg arra kondicionálja a Kremlt, hogy felülvizsgálja fekete-tengeri stratégiáját. A hajó kulcsfontosságú volt légvédelmi stratégiai szempontból – közölte pénteken közzétett hírszerzési jelentésében az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

„Oroszország két kulcsfontosságú haditengerészeti erődítményét is elveszített, illetve kár szenvedett benne. A Moszkva mellett az Alligator-típusó hajó, a Saratov szenvedett komoly károkat március 24-én. Ezek pedig arra késztethetik Oroszországot, hogy felülvizsgálja fekete-tengeri stratégiáját” – közölték.

Lengyel zsoldosokat likvidáltak

Csütörtökön Brjanszk és Belgorod megyét is ukrán csapások érték. Konasenkov pénteken közölte, hogy egy orosz Sz-400-as rakétarendszer visszatérés közben megsemmisített egy Brjanszkot támadó Mi-8-as helikoptert. Emellett egy Szu-27-es repülőgép és nyolc drón lelövéséről, valamint a Tocska-U rakták egyik indítóállásának felszámolásáról is beszámolt.

A tábornok tájékoztatása szerint az orosz rakétaerők a Harkiv megyei Izjumszke településen likvidálták egy lengyel katonai magáncég zsoldoskülönítményét. Mint mondta, a csapás következtében akár 30 lengyel zsoldos is életét veszthette.

Konasenkov szerint az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán 221 ukrán katonai célpontra, köztük 12 parancsnoki állásra, 176 erődítményre és élőerő-összpontosulásra, valamint 12 tüzérségi lőállásra mértek csapást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.