BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem játék a 112-es segélyszám, de ha kell, hívjuk szilveszterkor is

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy szilvesztereste is csak tényleges szükség esetén hívják fel az emberek a 112-es segélyhívó számot. Közölték, hogy az év utolsó napján sokkal többször kell riasztani a tűzoltókat, viszont a felesleges hívások miatt még jobban leterhelődnek a vonalak, és nehezebb a bajbajutottak segítségére sietni.

„Jó napot kívánok! Nem tudom, hol, de nagy füst van, a kocsmából látom, ezért nem tudom a pontos címet” – ilyen és ehhez hasonló hívások szoktak befutni a 112-es segélyhívó számra – írta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán. Egy ilyen bejelentéssel a katasztrófavédelem nem tud mit kezdeni, a szükséges információk és konkrétumok hiánya pedig élet és halál között dönthet. Arra kérik a lakosságot, hogy csak valódi vészhelyzetben és minden lényeges információ megadásával telefonáljanak szilvesztereste is az emberek.

Fotó: Fejér MKI / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala

A katasztrófavédelem összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel a telefonálók a leginkább segíteni tudják a tűzoltók munkáját.

1. Pontos címet kell megadni a tűz vagy baleset helyét illetően. Ha a bejelentő mobilkészülékről telefonál, a rendszer kezeli a cellainformációkat, így megvan rá az esély, hogy a segítség akkor is megtalálja a bejelentőt, ha nem volt pontos.

Itt nézhetjük mindjárt, ahogy a világon elsőként beköszönt 2023 – élő videók

Kiribatiban már folyik a visszaszámlálás, hamarosan beköszönt 2023, a világon elsőként.

2. Tűz esetén tudni kell, hogy pontosan mi ég. Nem mindegy, hogy csak egy szemetes gyulladt ki, esetleg a ház lángol, vagy a tűz egy erdőre is átterjedt. Abban az esetben, ha csak távoli füstöt lát az ember, akkor menjen olyan közel, amennyire csak lehet, hogy kideríthesse, hogy mi kapott lángra. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy senki ne sodorja magát veszélybe. Azt is mindenképpen tisztázni kell, hogy ha épület ég, akkor vannak-e sérültek, mekkora az épület, milyen magas, milyen a tetőszerkezete, stb.

3. Balesetnél tudni kell, hogy hány jármű érintett, vannak-e sérültek, keletkezett-e tűz, vagy kifolyt-e az üzemanyag. Lehetséges, hogy a telefon túlsó végén a műveletirányító úgy ítéli meg, hogy a telefonáló is tud segítséget nyújtani, ilyenkor pontosan követni kell az utasításait.

4. A telefon szilvesztereste is mindig legyen feltöltve, hogy baj esetén lehessen segítséget kérni.

5. A 112-es telefonhívást csak akkor szakítsuk meg, ha minden lényeges információt elmondtunk, és maradjunk visszahívhatók.

6. A legfontosabb pedig, hogy ha tüzet, balesetet vagy bajba jutott embert vagy állatot lát valaki, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.