BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év második felére várja az uniós pénzeket Lengyelország

Pénteken a lengyel parlament elfogadta az igazságügyi rendszer átalakítását visszafordító törvényt, ezért a kormányfő szerint hamarosan megnyílhatnak az uniós pénzcsapok.

Az idei év második felében érkezhetnek meg az első uniós pénzek a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki szombati szavai szerint, miután pénteken átment a parlamentben a 35,4 milliárd eurós források lehívását lehetővé tevő törvényjavaslat.

Fotó: AFP

A Radio RMF-nek nyilatkozó kormányfő szerint 10 napon belül elküldik a kifizetések lehívására vonatkozó kérelmeket Brüsszelnek. A pénteken elfogadott törvény célja az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti, jogállamiságról szóló, évek óta húzódó vita lezárása. Ezt azzal érné el, hogy eltörölné a lengyel igazságügyi rendszerben azokat a változásokat, amelyeket az unió a bírói függetlenség felszámolása miatt kritizált – írja a Bloomberg.

Közben friss hír, hogy a Fitch globális hitelminősítő ügynökség stabil kilátással megerősítette Lengyelország A mínusz hosszú távú adósi besorolását. A hitelminősítő közleményében azt írta, hogy Lengyelország diverzifikált gazdasággal, meglehetősen szilárd makrogazdasági kerettel és a hasonló besorolási kategóriában szereplő államokhoz képest némileg alacsonyabb államadóssággal büszkélkedhet. 

A stabil kilátás azt a várakozást jelzi, hogy a lengyel gazdaság továbbra is ellenálló lesz a külső sokkokkal és a makrogazdasági kihívásokkal szemben.

A Fitch mellett az S&P is A mínusz szinten tartja Lengyelországot. A három nagy közül a Moody’snál egy fokozattal magasabb, A2 a minősítés, ami az előző kettőnél már A-nak felelne meg. Mindhárom intézménynél stabil a besoroláskilátás. A Fitch friss előrejelzése szerin a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedése a tavalyi 5,7 százalékról az idén 1,1-re lassul, mivel gyengül az ország főbb kereskedelmi partnereinek a gazdasági aktivitása és mérséklődik a belső kereslet. A hitelminősítő szerint a lakossági fogyasztást az idén visszafogja a magas infláció, a lakossági hitelezés csökkenése és a gyenge fogyasztói bizalom. A hitelminősítő 2023-ra átlagosan 15,5 százalékos inflációt vár a tavalyi 14,3 után Lengyelországban.

Moody’s: negatívak a kilátások a régiónkban, kivétel Magyarország

A hazai gazdaság 0,2 százalékkal eshet vissza az idén a hitelminősítő várakozása szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.