BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Orosz–ukrán háború 369. nap – friss hírek

Foreign Minister of of Saudi Arabia Al Saud in Bahrain
Összefoglaló:

Szaúd-Arábia 410 millió dolláros humanitárius segéllyel támogatja Ukrajnát, illetve kőolajat is szállít a háború miatt nehéz helyzetbe került országnak. Ezt a szaúdi külügyminiszter jelentette be vasárnap, miután találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Foreign Minister of of Saudi Arabia Al Saud in Bahrain
Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, Szaúd-Arábia külügyminisztere.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A szaúdi diplomata Kijevben találkozott az ukrán államfővel, és a megbeszélés után sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy országa minden tőle telhetőt megtesz, hogy enyhítse az ukrán nép szenvedését – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ukrajnai humanitárius válság következményeinek enyhítésére összpontosítunk. Ezért a király és a koronaherceg úgy döntött, hogy 410 millió dollár értékben humanitárius segélyt küldenek a bajba jutott országnak

– mondta. Emellett Rijád és Kijev abban is megállapodott, hogy a közel-keleti ország kőolajat biztosít Ukrajnának.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak közölte, hogy a Szaúd-Arábiától kapott pénzből 100 millió dollárt fordítanak majd humanitárius segítségnyújtásra, 300 millió dollárt pedig energiahordozók, főként kőolaj beszerzésre. A szaúdi külügyminiszter továbbá azt is kifejtette, hogy országával igyekeznek elősegíteni a konfliktus békés rendezését.

„A királyság érdekelt minden olyan kezdeményezés támogatásában, amely segít levezetni a feszültséget és elérni a békét. Továbbra is együtt fogunk dolgozni a konfliktusban részt vevő összes féllel, hogy megpróbáljuk megtalálni a lehetőségeket a válság rendezésére” – mondta a miniszter. Ez volt az első alkalom a két ország között fennálló kapcsolatok megszületése óta, hogy Szaúd-Arábia vezető diplomatája látogatást tett Ukrajnában.

Az immár több mint egy éve tartó háború évfordulójáról megemlékező cikkeinket itt olvashatja. 

Ebben a cikkünkben követheti az orosz-ukrán háború 369. napjának legfontosabb eseményeit. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.