BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A pápa óvott a történelem katasztrofális és saját korunk kishitű olvasatától

Ferenc pápa a budapesti Szent István-bazilikában péntek este a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel találkozott.

Az ateista üldözés alatt mártírhalált halt püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők tanúsítják a magyarság sziklaszilárd hitét – mondta Ferenc pápa a budapesti Szent István-bazilikában, ahol a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel találkozott. A péntek esti eseményről a Hír Tv készített összefoglalót.

Két kísértéstől óvott a pápa

 

Az összeállítás szerint Ferenc pápa megemlékezett Mindszenty József bíborosról, továbbá megköszönte a magyar egyház papjainak, szerzeteseinek és munkatársainak hitét és hűségét, valamint mindazt a jót, ami bennük van, és amit tesznek. Felidézte az Angolkisasszonyok közösségébe tartozó magyar szerzetes nővérek bátor és türelmes tanúságát, akikkel Argentínában találkozott, miután a vallásüldözés idején elhagyták Magyarországot, és akik annyi jót tettek vele.

A pápa az egyház egyik legfontosabb feladatául jelölte meg, hogy értelmezze a jelenkor változásait és átalakulását, valamint szembenézzen a lelkipásztori kihívásokkal. Egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy „életünk, bármennyire is törékeny, szilárdan Krisztus kezében van, és ha erről megfeledkezünk, akkor mi, lelkipásztorok és laikusok emberi eszközöket és megoldásmódokat fogunk keresni, hogy megvédjük magunkat a világtól, bezárkózva kényelmes és békés vallási oázisainkba. Vagy éppen ellenkezőleg, alkalmazkodunk a világiasság váltakozó széljárásaihoz, akkor pedig a kereszténységünk elveszíti az erejét és megszűnünk a föld sója lenni.”

Két kísértéstől óvott a pápa

E két kísértéstől az egyháznak mindig óvakodnia kell – figyelmeztetett. Az első a jelenlegi történelem „katasztrofális olvasata”, amelyet azok kishitűsége táplál, akik szerint minden elveszett. A másik veszély saját korunk naiv olvasata, amely az alkalmazkodás, a konformitás kényelmén alapul, és elhiteti velünk, hogy minden rendben van, a világ megváltozott és az egyháznak alkalmazkodnia kell hozzá.

Kitért arra: a magyar egyháznak sok vértanúja és hitvallója volt a múlt század totalitárius diktatúrái alatt. Boldog Brenner János, akit mindössze 26 éves korában barbár módon meggyilkoltak, és aki nagyon sok szenvedést élt át, megtehette volna, hogy haragot tart, bezárkózik és merevvé válik. Ehelyett jó pásztor volt.

A katolikus egyházfő fehér, Fiat 500X típusú autójával érkezett a bazilika előtti térre, amelyet teljesen megtöltöttek a hívők. Ferenc pápa kerekesszékből üdvözölte a híveket, akik a téren kivetítőn keresztül követhették a bazilikában történteket. A résztvevők a téren argentin zászlót is lengettek.

A pápát a bazilika bejáratánál Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek és Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke fogadta. A padsorok között elhaladó pápát papok, diakónusok, szerzetesek, papnövendékek és lelkipásztori munkatársak köszöntötték. Az üdvözleteket fogadó Ferenc pápa két, szintén kerekesszékes emberrel váltott szót hosszabban.

A pápa áldást osztva hagyta el a bazilikát, a saját lábán ment le a székesegyház lépcsőin. A Duna tévécsatorna közvetítésén látszott, hogy ezután jelezte testőreinek, szeretne találkozni a hívekkel. Kerekesszékkel járta körbe a teret, hosszasan üdvözölve a híveket, sokakkal kezet fogott.

Megható pillanat

Megható pillanatot kaptak lencsevégre a Szentatyáról – írja a Hír TV: az egyházfő a miután a köszöntési ceremóniája után beszállt a pápamobiljába, sofőrje egy olyan plüssfigurával kedveskedett neki, amely Ferenc pápát ábrázolta. A pápa megáldotta a plüsst, majd visszaadta sofőrjének.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a Hír TV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a Hír TV oldalán.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.