BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Óriási a többlethalálozás az USA-ban: halomra halnak az európaiakhoz képest

Meghökkentő eredményt hozott egy frissen közzétett tanulmány: a gazdag Egyesült Államokban sokkal többen halnak meg, mint a hasonlóan magas jövedelmű európai országokban, és ez a negatív különbség egyre nő.

Megdöbbentő eredményt hozott egy nemrég közzétett tanulmány: az ultramodern kórházakkal felszerelt Egyesült Államokban hatalmas a többlethalálozás a hasonlóan gazdag európai országokhoz képest, és ez a hátrány egyre növekszik.

Fotó: AFP

A tanulmányt Patrick Heuveline publikálta a Nobel-díjas Harold Varmus kezdeményezésére létrehozott PLOS One tudományos megafolyóiratban. 

A fő eredményeket ismertetve a ScienceAlert portálon Heuvelin azt írta: a 2021-ben az USA-ban regisztrált 3,456 millió halálesetből minden negyedik, összesen 892 ezer volt „többlethalálozás”.

Ezt a megelőző évek átlagához képest szokták számolni, vagy más országokkal való összehasonlításban. A tanulmányban az utóbbi módszert használták: az összehasonlítási alapot öt, összességében az USA-hoz hasonló népességű és gazdagságú nyugat-európai ország – Anglia, Wales, Franciaország, Olaszország és Spanyolország – adatai képezték.

A 2021-es adatok határozott romlást mutattak a pandémia előtti utolsó év, 2019 számaival összehasonlítva, amikor a többlethalálozás az európaiakhoz képest 483 ezer volt: minden hat halálesetből egy. Ez azt jelenti, hogy 2019 és 2021 között az Egyesült Államokban 84,9 százalékkal emelkedett a többlethalálozás. 

A szerző azért is választotta a fenti országokat összehasonlításként, mert egy másik kutatócsoport korábban pont ezt az alapot felhasználva mutatta ki, hogy a probléma már korábban is fennállt, bár láthatóan drasztikusan súlyosbodott: ők arra jutottak, hogy 2000 és 2017 közt 34,5 százalékkal növekedett a többlethalálozás Amerikában.

Ennek a már önmagában is riasztó trendnek a felgyorsulása csak részben köthető ahhoz a tényhez, hogy a Covid–19-járványban az Egyesült Államok magasabb halálozási rátákat szenvedett el,

mint a többi ország – fogalmazott a szerző. Azonban nem csak ez az ok, a Covid–19 hatásából egyedül nem magyarázhatók a számok.

Az eredmény azért is lehet meglepő, mivel a 20. századi javulás az életszínvonalban és az orvosi ellátásban hosszabb és jobb minőségű életet biztosított azon országok polgárainak, amelyek ezt megengedhették maguknak – az USA pedig a világ legnagyobb gazdasági hatalma, kiváló gyógyítási technológiával. Már önmagában ennek alapján jobban kellene állnia az összehasonlítást.

A hetvenes évek óta tart a lecsúszás

Az elmúlt ötven évben a világ sok országa mégis megelőzte az amerikaiakat a várható élettartam hosszában. Ha húsz magas jövedelmű országot nézünk, a várható életidőben a hetvenes évek közepén az USA még a középmezőnyben volt, mostanra azonban a mezőny aljára csúszott, ami közvetlen összefüggésben áll a halálozási ráta kedvezőtlen alakulásával. 

Az USA-ban több okból magasabb a halálozás, mint az összehasonlításban szereplő országokban – írta a szerző. Az egyik ilyen ok, hogy a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások más országokban tovább csökkentek, az Egyesült Államokban azonban nem. 

A fő tényező az elhízás terjedése,

ami növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés okozta elhalálozás kockázatát, és hozzájárul ahhoz is, hogy Amerikában magas halálozási számhoz vezetett a Covid–19.

Súlyos csapást mért a járvány az amerikai hadseregre: elhíztak a katonák

Még az aktív szolgálatban lévők is jókora túlsúlyt szedtek fel a korlátozások miatt.

Egy másik ok a tanulmányszerző szerint a szándékosan okozott sérülések, az emberölések más országokhoz képest aránytalanul magas száma, különösen ami a tűzfegyverek használatát illeti. A nem szándékos sérülések aránya szintén magas, különös tekintettel a drogtúladagolásra. 

Mindennek a társadalmi okait is kutatni kell

– vonja le a következtetést Heuveline.

A 15 és 34 év közötti amerikaiak már az 1990-es években is magas arányban haltak meg a gyilkosságok, nem szándékos sérülések – jelentős részben járműbalesetek – és az AIDS miatt. Folynak a kutatások, melyek az alapvető társadalmi okok, amelyektől olyan sebezhető az amerikai népesség az egymást követő járványokban, a fegyveres erőszakban és az opioid-túladagolásokban. 

Az alapokok közé tartozhat a faji és gazdasági egyenlőtlenség, ami a gyengébb szociális háló és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás hiányával kombinálódva segíthet megmagyarázni az európai országokkal összehasonlítva kialakult egészségügyi és halálozási hátrányt – következtetett a tudós.

Halálos szál az amerikai–kínai flörtben: a fentanil

Rengeteg előzetes elemzés született arról, mi indokolja az amerikai külügyminiszter hétvégi pekingi látogatását, és mit lehet remélni tőle. A The Wall Street Journal halálos szálra tapintott: a tárgyalások egyik fő témája Washington számára az első számú belpolitikai ügyek közé emelkedett fentanilprobléma lehet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.