BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 513. napja – friss hírek

null
Összefoglaló:

Péntek hajnalban légiriadóra ébredhettek az odesszai lakosok, majd erőteljes robbanások rázták meg a várost. A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

Fotó: AFP

Odessza támadása mellett az ukránok sem tétlenkedtek. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról írt, hogy az ukránok 25 perc alatt háromszor is lőtték Donyeck várost, a donyecki térség központját. Az ukrán támadás néhány órával az Odesszát érő csapás előtt történt. A TASZSZ azt írta, hogy legalább 10 lövedék csapódott a városba.

A The Kyiv Independent azt írta, hogy Odesszában az orosz rakéták egy mezőgazdasági vállalat gabonaraktárait célozták, két ember pedig megsebesült a támadásban.

Hajnalban Kalibr típusú rakétákat lőttek ki az oroszok a Fekete-tengeren lévő rakétahordozó hajóról

– ezt Szerhij Bracsuk, az odesszai katonai vezető írta a Telegram-csatornáján. Hozzátette, hogy a gabonaraktárakat el is találták, 100 tonna borsó és 20 tonna árpa semmisült meg.

CIA: Putyin továbbra is bosszút forralhat a Wagner vezére ellen

A CIA vezetője beismerte, hogy előre tudtak a Wagner lázadásáról. William Burns szerint annak a 36 órának az eseményei kulcsfontosságúak lesznek a háború, sőt akár a Putyin-rendszer végkimenetelében is. Arról jelenleg az amerikai hírszerzés sem tud, hogy hol lehet a Wagner-vezér, Prigozsin, de a CIA arra számít, hogy Putyin kemény megtorlást tervez az árulásért.

Natalija Humenyuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője arról beszélt, hogy az oroszok két hullámban támadtak. Először a két Kalibr rakétával eltalálták a gabonaraktárakat, majd a mentési munkálatok közben egy újabb rakéta csapódott a helyszínre.

Az elmúlt négy nap alatt ez volt a negyedik támadás Odessza ellen. Oroszország a kikötői infrastruktúrát és a gabonaraktárakat célozza. A The Kyiv Independent szerint már 

legalább 60 ezer tonna gabona semmisült meg az orosz rakéták miatt.

Oroszország július 17-én jelentette be, hogy kilép a fekete-tengeri gabonaszerződésből, ami biztosította Ukrajna számára, hogy a mezőgazdasági termékeit a tengeren, Isztambul felé el tudja juttatni a világpiacra.

Az oroszok erről számoltak be

Az orosz védelmi minisztérium pénteken arról számolt be a Ria Novosztyi állami hírügynökség jelentése szerint, hogy a hadsereg az éjszaka olyan objektumokra csapott le, "ahol drónokat használó terrorista támadásokra készültek".  Minden kijelölt objektumot el is találták, és a célt elérték. Az elmúlt egy napban Zaporizzsja régióban megsemmisítették az ukrán 36. légitámadó zászlóalj üzemanyagraktárát, Novomihajlovkánál pedig a 79. ejtőernyős zászlóalj parancsnoki posztjára mértek csapást. A donyecki és luhanszki népköztársaságokban a légvédelem 16 HIMARS-lövedéket és 14 drónt semmisített meg. Odesszánál és Csornomorszknál szintén célpontokat találtak el, megtorlásként a krími híd ellen elkövetett ukrán támadásért – jelentette a minisztérium.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.