BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titokzatos vevő vásárolja össze a Leopard tankokat, hogy Ukrajnának adja

Egy meg nem nevezett európai ország vett 49-et a harckocsikból Kijev számára.

Több tucat, egykor a belga hadsereget erősítő Leopard harckocsit vásárolt egy európai kormány Ukrajna számára a leszerelt tankokat korábban felvásárló és azokat most eladó cég vezérigazgatója szerint.

Freddy Versluys, az OIP Land Systems vezérigazgatója a szerződés bizalmi záradékára hivatkozva azt nem árulta el, hogy melyik ország a vásárló, és azt sem, hogy azokat mennyiért adta tovább. A tankokat egyébként az OIP 37 ezer euróért (14,4 millió forint) vásárolta 2014-ben, míg a The Guardian úgy tudja, hogy egy jelentős német hadiipari cég volt a vásárló.

Defense Minister at training of Ukrainian soldiers05 May 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: Ukrainian soldiers work on a Leopard 1 A5 main battle tank. German Defense Minister Pistorius and his Danish counterpart Lund Poulsen visited the training of Ukrainian soldiers on Leopard 1 A5 main battle tanks. At the Bundeswehr site in Klietz in the north of Saxony-Anhalt, the soldiers are being trained to use and maintain the weapon system. German and Danish instructors are deployed for this purpose, supported by technicians from industry. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Ez a Handelsblatt információi szerint a Rheinmetall lehet, amely felkészíti a páncélosokat az ukrajnai exportra. Korábban az egykori belga harckocsik már nyilvános viták középpontjába kerültek, amikor a belga hadügyminiszter, Ludivine Dedonder azzal vádolta az OIP-ot, hogy óriási profittal kíván rajtuk túladni. Versluys azonban tagadja, hogy bárki kereste volna a belga kormánytól az ügyben. A vezérigazgató szerint 

az, hogy a tankokat eladták, jelzi, hogy azokért ő tisztességes piaci árat kért.

Ugyanakkor a cégvezető szerint a legfontosabb költség valószínűleg a tankok felújítása lesz, hiszen az mintegy egymillió euróba is kerülhet harckocsinként. A kérdéses Leopardokat utoljára az 1990-es években korszerűsítették, és Versluys szerint fél éven belül érkezhetnek meg a frontra. Korábban számos európai ország küldött modernebb Leopard 2-es tankokat Ukrajnába, ám többen a régebbi, könnyebb és kevésbé erős Leopard 1-ből is küldtek Kijevnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.