Joe Biden amerikai elnök hétfőn Hanoiban kijelentette, hogy országa és Vietnám kapcsolatai új szakaszba léptek. A délkelet-ázsiai országban tett állami látogatása során egy üzleti fórumon Biden elmondta, hogy a két nemzet elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén.

Vietnam's President Vo Van Thuong and US President Joe Biden shake hands during a meeting at the Presidential Palace in Hanoi on September 11, 2023. The United States and Vietnam warned against the "threat or use of force" in the disputed South China Sea, days after the latest clash involving Chinese vessels. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

A fórumon jelen voltak a vezető internetes és technológiai vállalatok, továbbá a Boeing repülőgépgyártó vezetői is. 

A Fehér Ház be is jelentette, hogy a cég „történelmi”, 7,8 milliárd dolláros szerződést kötött a Vietnam Airways légitársasággal.

Vietnám rendelkezik a világ második legnagyobb becsült ritkaföldfém-lelőhelyével, amelyet elektromos járművekben és szélturbinákban használnak.

Hétfőn Vietnám és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban óvott „az erőszak alkalmazásától és a fenyegetésektől” a Dél-kínai-tengeren, ami egyértelműen Pekingnek szól, holott a nyilatkozat nem nevezi meg Kínát. A dokumentum szerint az Egyesült Államok „ígéretet tesz arra, hogy továbbra is támogatja Vietnámot autonóm védelmi képességeinek fejlesztésében”.

Provokatív lépés Kínától: az új nemzeti térképen egy teljes indiai tartományt az ország részeként tüntettek fel

India mélységesen felháborodott, amikor megjelent Kína új nemzeti térképe. A térképen Arunácsal Prades tartomány, valamint az Akszaj Csin-fennsík is Kína határain belülre került, miközben a térség hovatartozása vitatott a két nemzet között. Peking szerint Új-Delhi túlreagálja a helyzetet, illetve olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a térképvita miatt Hszi Csin-ping kihagyja az Indiában rendezett G20-csúcsot.

Az ásványkincsekben gazdag Dél-kínai-tenger jelentős részét Kína magának követeli, de az ottani vizekre, szigetekre és zátonyokra a térség több más országa, a többi között Vietnám is jogot formál.

Az amerikai elnök vietnámi látogatásának második napján kiadott közös nyilatkozat a „hajózás és átrepülés szabadságára”, valamint az „akadálytalan” és a „szuverenitás tiszteletben tartásának” szükségességére is utal a világ egyik legingatagabb területévé vált térségben.