Közélet

A bebörtönzött Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

A díjjal nemcsak őt, hanem azt a több százezer embert is kitüntették, akik felléptek az iráni elnyomó politika ellen.

Nargesz Mohammadi a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért kapja az idei Nobel-békedíjat. Az Iránban bebörtönzött Mohammadi azonnali szabadon bocsátására szólította fel az iráni hatóságokat pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR). 

2023 , Tehran, Iran. Narges Mohammadi, a jailed Iranian women’s rights advocate, has won the 2023 Nobel Peace Prize “for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all”, according to the Norwegian Nobel Committee, the awarding body. (Photo by Reihane Taravati / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó:  Reihane Taravati / Middle East Images / AFP

Az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. 

Nargesz Mohammadi nagy árat fizetett a szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelméért. Iránban 13 alkalommal vették őrizetbe, a bíróság ötször ítélte el, összesen 31 évi börtönbüntetést és 154 korbácsütést szabtak ki rá. A díj odaítélésekor figyelembe vették, hogy Iránban az elmúlt évben rendkívüli megmozdulások zajlottak, amelyeket sokan forradalomnak tartottak, amit majd még meg kell vizsgálni, de a megmozdulások különlegességét az adta, hogy ez a nők forradalma volt.

A békedíj bejelentése után az OHCHR felszólította az iráni hatóságokat, hogy engedjék szabadon Mohammadit.

Nargesz Mohammadi esete jól mutatja, milyen rendkívüli veszélyek várnak azokra a nőkre, akik az összes iráni emberi jogaiért kiállnak

– olvasható az OHCHR közleményében.

A tavalyi tüntetéshullámot a börtönből támogatta, és szolidaritási akciókat szervezett rabtársai körében. Ezért szigorították fogva tartása körülményeit, megtiltották, hogy hívásokat és látogatókat fogadjon. Férje szerint az elismerés csak bátorítani fogja Mohammadit a női jogokért vívott harcában.

Magyar díjazottak és esélyesek a 2023-as Nobel-díj átadón

Karikó Katalin orvosi-élettani és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjat kapott, Krasznahorkai László és Nádas Péter az irodalmi kategóriában voltak esélyesek. Karikó és Krausz 11 millió svéd korona összegű pénzjutalmat kaptak, amelyen osztoznak díjazott társaikkal. A jutalom átszámítva mintegy 363 millió forint.

 

 

OHCHR Nargesz Mohammadi Nobel-békedíj Irán
Kapcsolódó cikkek