BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man,Using,Computer,And,Programming,To,Break,Code.,Cyber,Security

A hírhedt Pegasus készítője, az NSO is segíthet a gázai túszok keresésében

Az NSO és a Candiru az izraeli kormány kérésére csatlakozik a háborús erőfeszítésekhez, ami a szankciókkal sújtott kibercégek visszatérését jelenti a piacra.

Az izraeli biztonsági szolgálatok képességeik gyors fejlesztését kérték a kémszoftvereket készítő cégeketől, hogy megfeleljenek az ország biztonsági erői által meghatározott igényeknek: a hatóságok a vitatott Pegasus szoftver gyártóját, az NSO-t is bevonják, hogy segítsenek a Gázai övezetben lévő túszok nyomon követésében – írja a Bloomberg  névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva.

Man,Using,Computer,And,Programming,To,Break,Code.,Cyber,Security
Fotó: Przemek Klos

A Pegasust kormányoknak és bűnüldöző szerveknek értékesítik, amelyek a szoftverrel feltörik a célpontok mobiltelefonjait. A hatóságok így titokban rögzítik az e-maileket, a telefonhívásokat, szöveges üzeneteket, sőt: a program képes az okostelefonokat lehallgató eszközzé változtatni a mikrofon és a kamera távoli bekapcsolásával, valamint minden adathoz hozzáfér.

Az Amnesty International, a Citizen Lab és a Forensic Architecture 2021-ben több mint 60 esetben dokumentálta a kémprogram használatát a kormányzat kritikusainak célba vételére olyan országokban, mint Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Mexikó, Marokkó és India. Magyarországon is igénybe vették a hatóságok, fontos megjegyezni, hogy a nyomozó ügyészség szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés.

Washington még abban az évben feketelistára tette a Pegasus gyártóját, az NSO-t és a szintén kémprogramokra specializálódott Candirut. Az amerikai vállalatoknak megtiltották, hogy szerződést kössenek az érintettekkel. Emiatt Izrael csökkentette azon országok számát, ahová ezeket a technológiákat legálisan lehet eladni. Az elemzők szerint most az izraeli vezetés újragondolhatja a cégekkel kapcsolatos megközelítését, 

így több forrást fognak elkülöníteni az ágazatra. 

A Bloomberg szerint a túszok keresésében az NSO és a Candiuru mellett a Rayzone és a Paragon is részt vesz, a vállalatok nagyrészt ingyen kínálják fel szolgáltatásaikat. A Hamász meglepetésszerű támadásában több mint 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a gázai övezetben. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anya és lánya a múlt héten, két idős izraeli nő pedig a hét elején szabadult.

Az izraeli védelmi minisztérium nem reagált az amerikai hírügynökség kérdéseire, míg a hadsereg és a Pegasust gyártó NSO nem kívánt nyilatkozni. A Candiru részletek nélkül csak annyit közölt: készen áll arra, hogy bármilyen módon segítse a háborús erőfeszítéseket.

A hírhedt kémprogram törhette fel az Apple termékeit: a Pegasus

Az Apple sürgősségi szoftverfrissítést adott ki, miután figyelmeztették, hogy egy korábban fel nem fedezett sebezhetőségen keresztül az iPhone és iPad készülékeiket távolról is megtámadhatja a Pegasus, az izraeli NSO kémprogramja. A legújabb javítás csak egy azok közül, amelyeket az Apple az elmúlt évben kiadott, hogy megpróbáljon védekezni a kémszoftvergyártók ellen.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.