BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai külügyminiszter szerint teljes siker az Egy övezet, egy út kezdeményezés

A kínai külügyminiszter többek között arról is beszélt, hogy a versenynek nem a kizárásáról kellene szólnia, hanem arról, hogy segítsék egymást jobbá válni.

Vang Ji kínai külügyminiszter „teljes sikernek” nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulóját ünneplő fórumot. A tárcavezető szerint a kezdeményezés mostanra egy nemzetközi együttműködési platform lett, amely a további, csatlakozni kívánó partnerek előtt is nyitva áll.

Fotó: AFP

Vang a tájékoztatón összefoglalta Hszi Csin-pingnek a fórum megnyitóünnepségén elmondott beszédét, amelyben a kínai elnök áttekintette a kezdeményezés elmúlt tíz év alatti sikereit, tapasztalatait, valamint azt az új, nyolcpontos programot, amellyel az elnök új irányokat jelölt ki az együttműködésekben.

A külügyminiszter szerint a harmadik fórum a kezdeményezés újabb mérföldköve volt, ahol a résztvevők világossá tették, hogy a barátság, az együttműködés és a fejlődés érdekében csatlakoztak az eseményhez, és mindannyian egyetértettek Hszi állításával, miszerint „az emberiség egy közösség, amelynek közös a jövője, és egyedül a kölcsönösen előnyös együttműködés vezet biztos sikerhez”.

Peking ezért világos és egyértelmű üzenetet küldött a világnak: egységet akarunk, nem megosztottságot; együttműködést, nem pedig konfliktust; nyitottságot, nem pedig elszigeteltséget

– mondta Vang, majd úgy folytatta, hogy ez a fórum az egység és a fejlődés konferenciája, amely „tovább rajzolta az együttműködés fényes jövőjét”.

Újságírók kérdésére válaszolva Vang kijelentette, hogy szívesen látják az Egy övezet, egy út együttműködéshez hasonló más kezdeményezéseket is.

Bár egyesek azt állítják, hogy a globális infrastruktúra és befektetési partnerség a kínai Egy övezet, egy út ellen irányul, én úgy vélem, ez egy újabb példa arra, hogy megpróbálnak átpolitizálni egy gazdasági kérdést

– nyilatkozta a külügyminiszter.

Hszi Csin-ping kínai elnök a megnyitón azt mondta, hogy a kezdeményezés nemcsak közlekedési szempontból, de politikai, kereskedelmi és kulturális értelemben is jelentősen fokozza az összeköttetést a népek, országok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.