BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai hadügyminiszter: Oroszország nyerne Ukrajna amerikai támogatása nélkül

Lloyd Austin szerint ezzel csak Putyin válna még erősebbé.

„Ha az Egyesült Államok nem folytatja a kijevi vezetés támogatását, akkor Oroszország sikerrel fog járni Ukrajna elleni háborújában” – mondta Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter kedden. Minderről szenátusi meghallgatásán beszélt, az amerikai elnök által – részben Kijev támogatására – kért, összesen 106 milliárd dolláros összegről szóló vitában.

US Foreign Secretary BlinkenWASHINGTON DC, USA - OCTOBER 31: US Secretary of Defense, Austin Lloyd speaks during a United States Senate Committee on Appropriations hearing on Capitol Hill October 31, 2023 in Washington, DC. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai törvényhozás 2022 februárja óta 113 milliárd dollárnyi támogatást különített el Kijev számára. A Fehér Ház szerint 

mára kevesebb mint 5,5 milliárd dollárnyi forrás maradt a megszavazott katonai támogatásból.

Ezért Joe Biden amerikai elnök 106 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást kért a kongresszustól, amelynek nagyobb része Ukrajnának menne, de az összegből Izraelnek is jutna, ahogy az indiai–csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és a határvédelem kiadásait is ebből fizetnék. 

A republikánus többségű képviselőház kritizálja ezt a lépést, mert míg Izraelt szívesen támogatnák – a határvédelemről nem is beszélve –, addig Ukrajnának egyre kevésbé szívesen nyújtanának támogatást. Ezért szeretnék a két kérdést kettéválasztani.

„Ha most kihúzzuk alóluk a szőnyeget, Putyin csak erősebbé fog válni, és sikerrel fog járni mindabban, amit akar” – mondta Austin, minisztertársa, a külügyi tárcát vezető Antony Blinken társaságában.

A washingtoni meghallgatást tiltakozók zavarták meg, amikor a közel-keleti konfliktus került szóba. A biztonsági erők kivezették az ülésteremből a tiltakozókat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.