BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott vizsgálóbizottság szerint mindkét fél háborús bűnöket követ el a közel-keleti háborúban

A testület visszataszítónak nevezte, hogy gázai fegyveres csoportok fegyvertelen civilek százait lőtték agyon, valamint azt is aggasztja, hogy Izrael bejelentette a gázai övezet teljes blokádját.

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy mindkét fél háborús bűnöket követett el a közel-keleti háborúban, beleértve a civilek elleni támadásokat is. Mindazokat, akik megsértették a nemzetközi humanitárius jogot vagy civileket célba vettek, felelősségre kell vonni – közölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott vizsgálóbizottság. Hozzátették: a bizonyítékok a bizottság birtokában vannak, amelyeket szombat óta gyűjtenek.

A Palestinian man carries the body of a child killed in overnight Israeli shelling during a funeral in Khan Yunis in the southern Gaza Strip, on October 10, 2023. Israel pounded Hamas targets in Gaza on October 10 and said the bodies of 1,500 Islamist militants were found in southern towns recaptured by the army in gruelling battles near the Palestinian enclave. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
A felek nem válogatnak a eszközökben.
Fotó: Said Khatib / AFP

A testület visszataszítónak nevezte, hogy gázai fegyveres csoportok (Iszlám Dzsihád, Hamász) fegyvertelen civilek százait lőtték agyon. Hangsúlyozták, hogy a túszok ejtése és a civilek emberi pajzsként való felhasználása háborús bűncselekménynek számít. A vizsgálóbizottság azt is közölte, hogy komolyan aggasztják Izrael Gáza elleni légicsapásai, valamint a zsidó állam bejelentése az övezet teljes blokádjáról.

A testület aggodalmát fejezi ki a növekvő erőszak és a halálos áldozatok száma miatt, továbbá hangsúlyozza, hogy a feleknek sürgősen fel kell hagyniuk az erőszak minden formájával és biztosítaniuk kell a polgári lakosság védelmét.  Sürgetik az izraeli biztonsági erőket és a palesztin fegyveres csoportokat, hogy szigorúan tartsák be a nemzetközi emberi jogi törvényeket. Egyben felszólították a palesztinokat, hogy a túszokat feltétel nélküli engedjék szabadon.

Hamász-vezető: minket is meglepett, hogy sikeres volt az Izrael elleni támadás

Nem számítottak rá a terrorszervezet vezetői, hogy egy ilyen támadást sikerre vihetnek Izrael ellen – mondta a Hamász legfelsőbb vezetésének egyik tagja, Ali Barake. Az AP hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy alig egytucatnyi ember szervezte a támadást, ami válasz lett volna az izraeli politikusok megjelenésére egyes muszlim szent helyeken. Az akcióról a Hamászon belül is csak kevesen tudtak, Irán vagy Hezbollah pedig nem vett részt benne.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.