BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 5. napja – friss hírek

A man reacts outside a burning collapsed building following Israeli bombardment in Gaza City on October 11, 2023. At least 30 people have been killed and hundreds wounded as Israel pounded the Gaza Strip with hundreds of air strikes overnight, a Hamas government official said on October 11. The Israeli military confirmed it had hit several Hamas targets during the night in the Palestinian enclave. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Összefoglaló:

A palesztinok melletti kiállás megnyilvánulásaként péntekre tömegtüntetésre szólította fel szerdán az arab világot a Hamász korábbi vezetője, Háled Mesál. „Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken” – emelte ki Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóraosztályának vezetője.

A Hamász kedden október 13-ra, péntekre tömeges mozgósítást hirdetett az Al-Aksza özön nevű művelet keretében. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei szombaton betörtek Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert öltek meg, a sebesültek száma megközelíti a háromezret, és több mint száz embert el is rabolhattak.

A man reacts outside a burning collapsed building following Israeli bombardment in Gaza City on October 11, 2023. At least 30 people have been killed and hundreds wounded as Israel pounded the Gaza Strip with hundreds of air strikes overnight, a Hamas government official said on October 11. The Israeli military confirmed it had hit several Hamas targets during the night in the Palestinian enclave. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg szerda délelőtt arról számolt be, hogy több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák. Közöttük páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak.

Mivel a magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni legtöbb fegyverüket.

A fel nem használt fegyverek között 5-8 kilométeres hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyárt ott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található.

A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik Izraelben, harcolva és túszokat ejtve. A Jediót Ahronót című újság hírportálja az Ynet hadseregtől származó becslését közli, amely szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák a szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.

Szijjártó: újabb magyarokat sikerült hazamenteni Izraelből

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán arról számolt be, hogy további öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak a helyzetről és az ország elhagyásának lehetőségeiről mindenkit, aki jelentkezett konzuli védelemre. A tárcavezető szerint a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is.

Természetesen 24 órás szolgálatot tartunk. Természetesen itt, Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjunk nyújtani. Mindazok a magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak Izraelben, kétóránként kapnak tájékoztatást a nagykövetségtől az aktuális biztonsági helyzetről, a repülőtéri információkról és az egyéb határátkelési lehetőségekről

– ismertette Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy hazugságot terjesztenek azok, akik arról beszélnek, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot, ez pontos dokumentációval bizonyítható.

Magyarországra is veszélyes: a lépcsők, amelyeken ne menjen végig az izraeli háború

Melyek azok a lépcsők, amelyeken nem volna szabad áthaladnia ennek a háborúnak a vérestől a mondhatatlan borzalomig – cikkünkben ezt vettük végig. A káros hatásokat a földrajzi távolság ellenére sem kerülhetjük el.

Éppen ötven éve kaszált óriásit Izrael lerohanásán, és vált igazi olajnagyhatalommá Szaúd-Arábia

Ötven évvel ezelőtt Egyiptom és Szíria megtámadta Izraelt, mégis Szaúd-Arábia lett a háború legnagyobb nyertese. Mások számára az olajárak elszállása és mély gazdasági visszaesés lett az eredmény.

Mi az az izraeli Vaskupola, és hogyan működik?

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre a szombaton indult invázió során, és azóta is támadja az országot. Azonban Izraelt a világ talán legfejlettebb rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola védi, ami 2011 óta az Izraelre kilőtt rakéták kilencven százalékát hatástalanította. Mi az a Vaskupola? Hogyan működik és mennyire hatékony? Ennek jártunk utána.

Becsey Zsolt: Izraelbe magyar tulajdonú hazai cégek exportálnak, és sokat

Izrael a fejlett világ része, erőteljesek a tőke- és kereskedelmi kapcsolatok Izrael és Magyarország között, az egész ázsiai térségben a negyedik-ötödik legfontosabb külgazdasági partnere Magyarországnak, a Közel-Keleten pedig minden viszonylatot felülmúl, beleértve Egyiptomot is – mondta Becsey Zsolt, a Károli Református Egyetem egyetemi docense, volt külgazdasági államtitkár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.