BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 611. napja – Ukrajna ezúttal nagyobb támogatást kapott Dániától, mint az USA-tól

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Összefoglaló:

Az Egyesült Államok újabb, ezúttal 150 millió dollár (mintegy 55 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be csütörtökön Ukrajna számára a folytatódó háború szükségleteinek kielégítésére. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Fotó: AFP

A védelmi minisztérium közleménye szerint 

az újabb szállítmányt is az amerikai hadsereg készleteiből juttatják el az ukrán haderő számára az orosz agresszióval szembeni fellépéshez. 

A fegyvercsomag tartalmaz a többi között föld-levegő rakétarendszerbe (NASAMS) való lőszereket, AIM-9M és Stinger légvédelmi rakétákat, HIMARS-rakétákat, valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket és egyéb eszközöket. 

A védelmi minisztérium közleménye az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítséget a nemzetbiztonságba való okos befektetésnek nevezi, ami egyben erősíti az amerikai védelmi ipart, és munkahelyeket teremt az amerikai emberek számára. A Pentagon az amerikai kormányzat nevében egyben felszólította a kongresszust, hogy fogadja el az Ukrajna folytatódó támogatására kért költségvetés-kiegészítést. 

Dánia 3,7 milliárd dán korona (495 milliói euró, 190 milliárd forint) értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának 

– közölte a dán védelmi minisztérium, megerősítve a skandináv ország „rendíthetetlen” támogatását. „Ez az adomány harckocsikat, gyalogsági harci járműveket, tüzérségi lőszert, drónokat és könnyűfegyvereket tartalmaz” – áll a tárca közleményében. A két nappal a dán védelmi miniszter kijevi látogatása után bejelentett, immár tizenharmadik adomány olyan felszereléseket tartalmaz, amelyeket Ukrajna kért – így lőszereket, tüzérségi eszközöket, harckocsikat és páncélozott járműveket –, és amelyeket Németországgal közösen finanszíroznak.

A háború az ukrán GDP-termelő képesség legalább egyharmadát elpusztította. 

A katonai kiadások a jövő évi költségvetés teljes bevételi oldalát elviszik. A költségvetés bevételi része ingatag és áttekinthetetlen. Ugyanakkor a költségvetés bevételi oldalán megjelent egy rejtélyes és a finanszírozásban egyre nagyobb szerepet játszó, különleges alap. Ennek forrásai vélhetően a külföldi segélyek, hitelek, amelyek nélkül Ukrajna gazdasága hetek alatt összeomolhatna.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.