Közélet

Az ukrán csapatok egy utolsó nagy rohamot tervezhetnek még a tél beállta előtt

Egyre hevesebb esőzések vannak Ukrajnában, ami hátráltatja az ukránok előrenyomulását. A június óta tartó ellentámadás nem tudott igazi sikert felmutatni, ha pedig beköszönt a tél, akkor a front ismét megfagyhat. Kijev egy utolsó elkeseredett rohamra szánhatja rá magát, ameddig még az időjárás engedi.

Az ukrán erők előrenyomultak Zaporizzsja megye nyugati részén, illetve Bahmut közelében, mivel az előrejelzések egyre rosszabb időjárást közölnek – erről az Institute for the Study of War (ISW) írt friss jelentésében.

Flood hits villages in Ukraine's Kherson
Az őszi esőzések miatt egyre nehezebb hadműveleteket végrehajtani az ukrán fronton. Kijev egy utolsó nagy offenzívára készülhet még a tél előtt.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ellentámadás jelenleg Zaporizzsja déli részén Orikivtól nagyjából 18 kilométerre, Verbove település mellett halad, Bahmutnál pedig Kliscsiivka és Andriivka közelében vannak az ukránok 

– erről az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője, Olekszandr Shtupun számolt be.

A orosz–ukrán fronton a kijevi erők helyzetét egyre nehezíti a heves őszi esőzés. Az orosz kommentátorok is azt hangoztatják, hogy a felázott talaj miatt egyre nehezebben tud műveleteket végrehajtani az ukrán ellentámadó erő. Az eső emellett korlátozza az ukrajnai hadviselés gerincét drónok bevethetőségét. A látási viszonyok romlanak, így egyik fél sem tud pilóta nélküli eszközökkel felderítést végezni. Emellett a sáros talaj korlátozza a járművek mozgását – írta meg a Kyiv Independent.

Az orosz–ukrán háború kényszernyugdíjazhatja az Abrams tankokat

Az Egyesült Államoknak hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben.

Az ISW szerint az időjárás a front teljes vonalán egyre kedvezőtlenebb, ami kockázatos lépésekre kényszerítheti az ukránokat. A júniusban indult ellentámadásban nem sikerül nagyobb sikert elérniük, ha pedig az időjárás teljesen kedvezőtlenre fordul, akkor a tavaszi olvadásig ismét megfagy a front.

Az esőnek az ukránok szempontjából annyi pozitívuma van, hogy így az oroszoknak is vissza kell fogniuk a légi csapásaikat, illetve a dróntámadásaikat

– erről az ukrán hadsereg keleti csapatainak szóvivője, Illia Jevlas beszélt.

Az ISW korábbi jelentéseiben azt állította, hogy a tél nem fogja korlátozni az ukrán ellentámadást, de a jelek szerint az első őszi eső már problémát jelent a katonai egységeknek.

 

Bahmut ukrán front ukrán hadsereg esőzés hadművelet
Kapcsolódó cikkek