BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyiptom az ENSZ-szel és a Vörös Félholddal közösen fogja felügyelni a gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokat

Martin Griffiths-szel, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője szerint a segélyezést azonnal megkezdik, amint Izrael elhárítja a rafahi határátkelő működése elé gördített akadályokat.

Izrael engedélyezni fogja Egyiptomnak, hogy humanitárius segélyt juttasson a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A civileknek szánt szállítmányok kizárólag orvosi eszközöket, gyógyszereket, vizet és élelmiszert tartalmazhatnak, valamint nem kerülhetnek a Hamász kezébe. Az még nem világos, hogy mikortól juthatnak be a segélyek az övezetbe. 

A blocked humanitarian aid convoy awaits green light to pass near Egypt's Gaza borderepa10922160 A truck of a humanitarian aid convoy for the Gaza Strip is parked in Arish, Egypt, 16 October 2023. As international mediators continue to push for the passage of aid into Gaza and the exit of foreign nationals fleeing the conflict, from it, Egypt's border crossing with the Gaza Strip in Rafah remained closed on 16 October, with the international aid convoys mostly stationed in the town of Arish some 50km away from Rafah. More than 2,750 Palestinians and 1,300 Israelis have been killed according to the IDF and Palestinian health ministry, after Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October.  EPA/ALI MOUSTAFAepa10922160 A truck of a humanitarian aid convoy for the Gaza Strip is parked in Arish, Egypt, 16 October 2023. As international mediators continue to push for the passage of aid into Gaza and the exit of foreign nationals fleeing the conflict, from it, Egypt's border crossing with the Gaza Strip in Rafah remained closed on 16 October, with the international aid convoys mostly stationed in the town of Arish some 50km away from Rafah. More than 2,750 Palestinians and 1,300 Israelis have been killed according to the IDF and Palestinian health ministry, after Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October.  EPA/ALI MOUSTAFA
Mintegy 3000 tonna áru vár arra, hogy eljuttassák a gázai rászorulókhoz.
Fotó: Ali Moustafa / MTI

Azt is kiemelték, hogy a zsidó állam addig nem engedi a saját területéről humanitárius segély szállítását Gázába, amíg a túszokat szabadon nem engedik. Az egyiptomi külügyminiszter az al-Hadasz helyi televízió műsorában elárulta: Kairó az ENSZ-szel és az Egyiptomi Vörös Félhold Társasággal közösen fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányokat.

A tárcavezető közölte, hogy Kairó a szállítmányok felgyorsítására fog törekedni, és meg fogja könnyíteni a segélyeket célba juttató teherautók átlépését a Gázai övezetbe. Sukri beszélt arról is, hogy az arab ország az adományozó államokkal, a nemzetközi szervezetekkel és ügynökségekkel átfogó segélyezési terven dolgozik. Martin Griffiths-szel, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetőjével tartott megbeszélésén arról is szólt, hogy 

a segélyezést azonnal megkezdik, amint Izrael elhárítja a rafahi határátkelő működése elé gördített akadályokat. 

Hozzátette, hogy amint megjavítják, illetve megnyitják az átkelőt, a külföldiek és a kettős állampolgárok elhagyhatják a Gázai övezetet Egyiptom felé. Az egyiptomi diplomácia vezetője kiemelte, hogy Kairó a konfliktus rendezésének minden vetületében részt fog venni, ideértve a tűzszüneti megállapodást és a túszok kérdését is. Hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban is folynak megbeszélések a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász szervezet azon tagjaival, akik hajlandók a tárgyalásokra.

Mindazonáltal az egyetlen határátkelő Egyiptom felé Rafahban továbbra is zárva van. A segélyszállítmányok már napok óta hosszú sorokban állnak az egyiptomi oldalon. Helyszíni beszámolók szerint az átkelő károkat szenvedett az izraeli bombázásban. Mintegy 3000 tonna áru vár arra, hogy eljuttassák a gázai rászorulókhoz.

Az OPEC nem veti be az olajfegyvert Izrael ellen

Források szerint az iráni felszólítás ellenére a muszlim országok nem terveznek olajembargót Izrael ellen, bár érdemes észben tartani: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az elmúlt hónapokban már többször döntött másképp, mint ahogy kommunikált. A héten az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára is közölte: a GCC elkötelezett az energiabiztonság mellett, és nem szabad fegyverként használni az energiahordozót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.