BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraelnek nem érdeke a háború kiszélesedése

A izraeli háború kezdete óta a Hamász és szövetségesei mintegy 8 ezer rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre.

A palesztin térségből indított lövedékek nagy részét a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rakétarendszer elfogja, ennek ellenére szórványosan jelentettek becsapódásokat a zsidó állam területéről. A hivatalos adatok szerint a kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát tudják semlegesíteni.

A salvo of rockets is fired by Palestinian militants from Gaza as an Israeli missile launched from the Iron Dome defence missile system attempts to intercept the rockets, fired from the Gaza Strip, over the city of Netivot in southern Israel on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Fotó: Mahmud Hams / AFP

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a nap folyamán arról beszélt, hogy 

Izrael nem érdekelt a konfliktus kiszélesedésében, illetve abban, hogy a Hamász terrorszervezeten kívül más ellenséggel szálljon szembe.

A Gázai övezet elleni szárazföldi művelet kapcsán megjegyezte, „nincs messze, amikor elérkezik a napja”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Izrael akkor fogja megindítani műveletét, amikor ehhez megfelelők lesznek a feltételek. Gallant egy Iránnal való esetleges konfrontáció iránt érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a déli fronton a Hamász ellen vívnak háborút, de 

készek minden fejleményre északon is, ahol a Hezbollah számos veszteséget szenved. 

 

A Hamász képviselői Moszkvában tárgyalnak

Az orosz külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői. Marija Zaharova szóvivő egyelőre nem részletezte a látogatás célját, pótlólagos tájékoztatást ígért.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétett egy 212 oldalas dokumentumot, amely állítása szerint tartalmazza a több mint hétezer palesztin halott nevét és személyiigazolvány-számát. A tárca azt követően cselekedett így, hogy Joe Biden amerikai elnök és az izraeli hatóságok kétségbe vonták a Hamász által uralt Gázai övezet hatóságai által ismertetett adatokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.