BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihallgatták Joe Bident

Az amerikai vezető korábbi washingtoni irodájában, valamint Delaware állambeli magáningatlanában 2022 novembere és 2023 januárja között találtak alelnöki és szenátori időszakából származó minősített iratokat, amelyeknek az amerikai Nemzeti Levéltárban lenne a helyük.

Kihallgatta Joe Bident az otthonában és korábbi irodájában talált minősített iratok vizsgálatával megbízott különleges ügyész – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint hétfőn késő este. A Fehér Ház szóvivője, Iam Sims közleménye szerint az elnök vasárnap és hétfőn is találkozott Robert Hur ügyésszel, aki a minősített iratok helytelen kezelése miatt indított vizsgálatot vezeti. 

Minősített iratok miatt főhet a feje az amerikai elnöknek.
Fotó: Jim Watson / AFP

A bejelentés szerint Biden önként vett részt a meghallgatáson, amelyet hetekkel korábban megszerveztek. Az amerikai vezető korábbi washingtoni irodájában, valamint Delaware állambeli magáningatlana garázsában 2022 novembere és 2023 januárja között találtak alelnöki és szenátori időszakából származó minősített iratokat, amelyeknek az amerikai Nemzeti Levéltárban lenne a helyük. 

Az iratok között az Egyesült Államok külpolitikáját érintők is voltak. Az elnök az iratok megtalálására úgy reagált, hogy az őt is meglepte, és nem volt tudatában annak, hogy az iratok még a birtokában vannak, valamint együttműködést ígért a vizsgálat során. Biden munkatársai a dokumentumokat eljuttatták a levéltárhoz.

Hivatalos minősített iratok illetéktelen visszatartása miatt Donald Trump esetében vádat emelt a volt elnök hasonló esetét vizsgáló különleges ügyész, Jack Smith. Donald Trump floridai Mar-a-Lago rezidenciáján az FBI házkutatása során 2022 augusztusában foglaltak le minősített iratokat, amelyek elnöki időszakából származtak.

Egyre kevesebb amerikai támogatja a Biden-adminisztráció Ukrajnát felfegyverző politikáját

A Reuters-Ipsos új közvélemény-kutatása szerint csökken Ukrajna fegyverszállításának támogatottsága az Amerikai Egyesült Államokban mindkét nagy politikai párt szavazóinak körében. Az október 4-én lezárult kétnapos közvélemény-kutatásból kiderült, hogy csak a válaszadók 41 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Washingtonnak „fegyvereket kell adnia Ukrajnának”, míg 35 százalékuk nem értett egyet, a többiek pedig bizonytalanok voltak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.