BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael ostroma nyomán még több lesz a halott – állítja az ENSZ

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete szerint a Gázai övezetben nincs elég humanitárius segély, a következő szárazföldi offenzívák pedig csak növelni fogják az igényt.

Az eddigieknél sokkal több ember halhat meg a Gázai övezetben az izraeli ostrom miatt – mondta pénteken az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) a vezetője. A kormány bejelentése szerint az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül, miután harmadik hete hajt végre légicsapásokat a Hamász támadásának megtorlására.

Israeli military armoured vehicles deploy along Israel's border with Gaza on October 24, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy harci gépekkel támogatott razziát hajtott végre a Gázai övezetben, ahol több mint kétmillió ember él. Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója azt nyilatkozta, hogy „sokkal több ember fog rövidesen meghalni” és hogy Gázának „nagyszabású és folyamatos” humanitárius segélyre van szüksége. 

Lazarini azt is megerősítette, hogy a háború kezdete óta az UNRWA ötvenhét alkalmazottja halt meg a Hamász ellenőrzése alatt álló területen.

A 2,4 millió lakosú Gázai övezetbe igen korlátozott humanitárius segély érkezik Egyiptom felől. Az ENSZ sürgős üzemanyag-szállításokat követel a kórházak áramfejlesztőinek a működtetéséhez, amelyek tele vannak sebesültekkel, és nincsenek sem gyógyszerek, sem érzéstelenítők. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) csütörtök este közölte, hogy október 21-től összesen 74 segélyt szállító teherautó érkezett Egyiptomból, azaz jóval kevesebb, mint a konfliktus előtti napi 500 kamion.

Pénteken az ENSZ háborús bűnökkel vádolta Izraelt, ugyanis a Gázai övezet lakosságát érintik a Hamász elleni megtorló támadásai, ez pedig kollektív büntetésnek számít.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.