BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Máris szélesedik a háború: az Iszlamista Dzsihád is beszállt a Hamász oldalán

Izgatottan figyeli a világ az Izrael ellen szombaton reggel indult támadás fejleményeit. Máris kiderült, hogy az izraeliek nem csak a Gáza övezetet ellenőrző Hamásszal néznek szembe. A kérdés, lesz-e további eszkaláció.

Világszerte nagy izgalommal figyelik az újabb, Izraelben kitört háborút, és hatalmas kérdőjel, eszkalálódik-e a konfliktus. Miután a Gázai övezetet ellenőrző Hamász rakéták özönét zúdította Izraelre, és fegyveres militánsok jelentek meg az ország utcáin, gyorsan kiderült, hogy a zsidó állam nem csak a palesztin Hamásszal néz szembe.

Fotó: Dzsafar Astijeh /AFP

Órákkal a reggeli támadás megindulása után az Al-Kudsz Brigádok, a palesztinai Iszlamista Dzsihád mozgalom katonai szárnya is bejelentette, hogy a Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok oldalán részt vesz a harcban – jelentette a Jordan News.

Abu Hamza, a brigádok szóvivője rövid közleményében ezt írta:

Része vagyunk ennek a csatának, és a harcosaink az al-Kasszám brigádokbeli testvéreikkel vállvetve küzdenek a győzelemig, Allah akaratából.

A konfliktust a két nagy palesztin militáns szervezet szinte hajszálpontosan a jom kippuri háború kezdetének fél évszázados fordulóján robbantotta ki. Többek közt ezért is övezi nagy figyelem a közel-keleti államok reakcióját, hiszen az ötven éve Izrael ellen indult támadást arab államok koalíciója ötlötte ki és hajtotta végre. Az Iszlamista Dzsihád egyébként – amelynek a beszállása a harcba nem meglepetés – a (nem arab) Irán támogatását élvezte eddig, akárcsak a Hamász. 

„A leghatározottabban elítéljük ezt a brutális támadást” – reagált Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az izraeli eseményekre.

 

Kitört a palesztin–izraeli háború!

Szinte napra pontosan ötven évvel a jom kippuri háború kezdete után szombat reggel a helyi erők szerint 2500 rakétát lőtt ki a Hamász Izraelre, miközben palesztin fegyveres alakulatok izraeli területekre törtek be. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy gázai célpontokat támad. Netanjahu szerint az ország háborúban áll.


 ,

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.