BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli háború: Putyin szerint létre kell hozni a palesztin államot

Oroszország továbbra is a két állam megoldás mellett van a palesztin–izraeli kérdésben.

A palesztin–izraeli konfliktus kiéleződése az amerikai politika kudarcának és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatok figyelmen kívül hagyásának a következménye – mondta Vlagyimir Putyin kedden a Kremlben, ahol Mohammed Al-Szudani iraki miniszterelnököt fogadta.

This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russian President Vladimir Putin meeting with Iraqi Prime Minister Mohamed Shia al-Sudani at the Kremlin in Moscow on October 10, 2023. (Photo by Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP)
Fotó: Szergej Bobiljov / POOL / AFP

Putyin szerint az amerikai politika a Közel-Keleten azért vallott kudarcot, mert nem kívánt mind a két fél számára elfogadható kompromisszumot találni. Washington saját elképzelését kívánta előtérbe helyezni, és mind a két félre nyomást gyakorolt. Azonban a nyomásgyakorlás során a palesztinok érdekeit mindig figyelmen kívül hagyta, ahogy az ENSZ BT döntését is a szuverén palesztin állam létrehozásáról – tette hozzá a RIA Novosztyi beszámolója szerint.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz álláspont, csakúgy mint az iraki, a polgári lakosságot ért károk minimalizálása. A háború szombaton, a Hamász terrortámadásával indult azzal, hogy a palesztin szervezet több ezer rakétát zúdított Izraelre a Gázai övezetből, és a szervezet harcosai betörtek az izraeli területekre is, ahol válogatás nélkül gyilkoltak és túszokat ejtettek. Válaszul Izrael háborút hirdetett, és elkezdte Gáza bombázását, valamint elzárta a terület ivóvíz-, áram- és gázellátását is. Oroszország hétfőn azonnali tűzszünetre szólított fel a konfliktusban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.