BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar-szlovák kapcsolatok legjobb fejezetére készül a két ország

A külügyminiszter beszámolója szerint a cél az, hogy Magyarország és Szlovákia is profitáljon az együttműködésből.

Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, miután Rober Fico szlovák kormányfővel tárgyalt. A tárcavezető arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a szlovákiai választások nyomán „patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó” kormány alakulhatott meg a szomszédos országban.

Szijjártó  Péter
robert, fico
Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „a szuverén politikát megfogalmazó, nemzeti érdekérvényesítést célzó tevékenységet folytató kormányok között könnyebb az együttműködés”, amiatt úgy gondolja, hogy „a magyar–szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek előtt állunk”.

Szijjártó leszögezte, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekben azonos a két kormány megközelítése: 

mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, illetve megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak.

Közölte, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen, a nemzeti intézkedések összehangolása. Illetve arra is kitért, hogy Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az Európai Unió migrációs paktumáról.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a politika tapasztalati műfaj, márpedig a tapasztalat az, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb és legeredményesebb, amikor Robert Fico volt a miniszterelnök Szlovákiában. Kijelentette, hogy a két ország készen, hogy az elkövetkező időszak együttműködését is hasonló alapokra építse. Elmondása szerint a cél az, hogy mindkét ország profitáljon ebből a jó együttműködésből.

Erődemonstrációba kezdett a pozsonyi kormány a szlovák–magyar határon

Az illegális bevándorlóknak szánt erődemonstrációt indít és jelentős rendőri erőket vet be a szlovák–magyar zöldhatár ellenőrzésére Szlovákia.  Robert Fico rámutatott: ez év kezdetétől több mint 46 ezer illegális migráns érkezett az országba, ami sokszorosa a korábban tapasztaltnak, s a kialakult helyzettel „muszáj kezdeni valamit”, mivel információik szerint már rövid távon is az illegális migráció fokozódására kell számítani.

A miniszter fontos összekötő kapocsnak nevezte azt is, hogy Budapest és Pozsony is a józan ész talaján állva, és nem ideológiai szempontból közelíti meg az energiaellátás kérdését.

Mindkét ország nukleáris energiát használ, és nem is vagyunk hajlandók engedni ebből. Nem fogadjuk el a kettős mércét és a negatív diszkriminációt a nukleáris energiával szemben, mivel az mindkét ország energiaellátásának, biztonságának fontos alapját képezi

– nyilatkozta a külügyminiszter.

A tárcavezető újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a kormány annak tudatában fejleszti a kapcsolatokat szinte mindegyik szomszédos országgal, hogy a felek nem értenek egyet minden ügyben, így van ez Szlovákia esetében is. Valamint bejelentette, hogy hamarosan megkezdik Robert Fico budapesti látogatásának előkészítését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.