BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vöröskereszt nem tud arról, hogy megnézhetnék a túszokat Gázában

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt állítja, hogy „nem szerzett tudomást” semmilyen olyan megállapodásról, amelyet Izrael és a Hamász kötött, és amely lehetővé tenné, hogy munkatársai meglátogassák a gázai túszokat.

„Eddig a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) nem szerzett tudomást a felek által kötött megállapodásról a túszok megvizsgálásával kapcsolatban. Ha megállapodás születik a látogatásról, mi készen állunk” – mondta Fatima Sator, a szervezet szóvivője a CNN-nek.

Gaza residents evacuated to safe areas by the ICRC
A Vöröskereszt munkatársai készen állnak a túszok megvizsgálására.
Fotó: AFP

Sator szerint az ICRC folyamatosan kérte a Gázában fogva tartott összes túsz szabadon bocsátását és emberséges bánásmódot számukra.

Benjámín Netanjáhú szerdán közölte, hogy a Vöröskereszt meglátogathatja a Gázában maradt túszokat, és orvosi támogatást nyújthat nekik, miután néhányukat a fegyverszüneti megállapodás értelmében visszaküldték.

Semleges közvetítőként a Vöröskereszt nem vett részt a tárgyalásokban, de a szervezet azt állítja, hogy részt vett négy túsz korábbi szabadon bocsátásának elősegítésében.

GAZA CITY, GAZA - DECEMBER 14:  Palestinian Hamas movement organized on Sunday an elaborate military parade in Gaza City to commemorate the passage of 27 years since its foundation. Hundreds of masked fighters from the group's military wing, the Ezzedin Al-Qassam Brigades, marched through the city's main roads holding locally-manufactured and other rifles as well as mortar shells. (Mustafa Hassona - Anadolu Agency) (Photo by MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A Hamász ígérete szerint pénteken elenged túszokat.
Fotó: AFP

Mirjana Spoljaric, az ICRC elnöke hétfőn Katarba utazott a humanitárius kérdések előmozdítása érdekében, ahol találkozott a Hamász vezetőjével, Iszmail Hanijével és a katari hatóságokkal.

Ahogy azt megírtuk, leghamarabb péntekre tolódott csütörtökről az Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közötti egyezmény végrehajtása, a tűzszünet és az első izraeli túszok szabadulása – közölte Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke csütörtökre virradó éjjel. Az elnök bejelentette, hogy 

péntek előtt nem kezdik meg az elraboltak szabadon bocsátását, de hozzátette: a felek között folyamatos és előremutató a kapcsolattartás.

Izraeli háború: leghamarabb pénteken kezdődhet meg a tűzszünet

Az első túszok is ekkor szabadulhatnak ki az izraeli nemzetbiztonsági vezető szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.