BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joseph Borrell: „a kétállami megoldás elkerülhetetlen” az izraeli konfliktus rendezésében

Borrel szerint szükség lesz egyfajta palesztin hatóságra és el kell gondolkozni azon, hogy a nemzetközi közösség hogyan ruházhatja fel hatalommal.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az izraeli konfliktus azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség politikailag és erkölcsileg kudarcot vallott. Josep Borrell hétfőn Brüsszelben nyilatkozott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, amelyet drámai válságnak nevezett.

FRANCE - COLLEGE MEMBERS - PLENARY SESSION ON OCTOBER 18TH
Fotó: AFP

A főképviselő, aki az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót, elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell, hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen. 

Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára

– hangsúlyozta Borrell.

Mint mondta, a hétfői tanácskozáson olyan keretrendszert javasolt, amely ehhez kapcsolódóan bizonyos feltételek meghatározását foglalja magában; a palesztin nép erőszakos kitelepítése Gázán kívülre nem engedhető meg, ahogy nem engedhető meg a terület izraeli megszállása, és a palesztinok visszatérési jogának megtagadása. Véleménye szerint szükség lenne az arab országok erőteljesebb bevonására a megoldás keresésében, ami nemcsak pénzügyi, hanem politikai hozzájárulást is magában kéne, hogy foglaljon. Ugyancsak fontos az EU nagyobb szerepvállalása a régióban, és különösen a palesztin állam felépítésében való részvétel.

Josep Borrell: a közel-keleti konfliktus már hatással van az ukrajnai segélyszállítmányokra

Az unió külpolitikai főképviselője szerint Európának erkölcsi és politikai kötelessége részt venni az izraeli–palesztin konfliktus megoldásában, nem csak segélynyújtással. Arról is beszélt, hogy az izraeli háború már most is hatással van az Európai Unió Ukrajnának nyújtott támogatására.

Felhívta a figyelmet, hogy az eszkalációt és a konfliktus kiterjesztését más, Izraelt körülvevő szomszédos régiókra el kell kerülni, különös tekintettel a Hezbollah tevékenységére a libanoni határon. 

Előre tekintve azonban közép- és hosszú távú megoldásra kell összpontosítanunk, egy olyan konfliktus utáni forgatókönyvre, amely folyamatos stabilitást tud garantálni, amely lehetővé teszi a palesztinok és az izraeliek közötti, valamint az egész térségben a béke megteremtését

– nyilatkozta Borrell.

Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: a háborút nem lehet szem elől téveszteni, az EU-nak továbbra is támogatnia kell az országot. A 12. szankciós csomaggal kapcsolatban elmondta, hogy nemsokára, lehetőleg még a héten véglegesítik, és új exporttilalmakat fog tartalmazni, a többi között az orosz gyémántokra vonatkozóan.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.