BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén már nem kap több amerikai támogatást Ukrajna

A szenátusi vezetők nem tudtak dűlőre jutni Kijev finanszírozásáról.

Az év végéig már nem hagyja jóvá az amerikai törvényhozás a Kijev és a Fehér Ház által szorgalmazott 61 milliárd dolláros csomagot, miután kedden a republikánus és demokrata tárgyaló feleknek nem sikerült megegyezniük a csomag finanszírozásának részleteiről Joe Biden amerikai elnök többszöri sürgetésére ellenére sem.

A támogatás elnyerése érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokba is elutazott. A szenátusi képviselőcsoportokat vezető demokrata Chuck Schumer és republikánus Mitch McConnell ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő év elején szavazhatnak a támogatásról. Közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy a tárgyaló felek biztató előrelépéseket tettek, de továbbra is vannak kihívást jelentő kérdések.

A Ukrainian serviceman of the 123rd Territorial Defense Brigade watches an area of the Dnipro River, in an undisclosed location in the Kherson region, on November 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. While Ukraine's recapture of Kherson city last November was a shock defeat for the Kremlin, Russian forces on the opposing bank still control swathes of territory and shell towns and villages they retreated from. The Dnipro, Europe's fourth-longest river and a historic trading route, has become a key front since Ukrainian troops pushed Russian forces back over its banks in the south last year. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

Schumer szerint a decemberi és januári szünetben nagyon szorgalmasan fognak dolgozni a tárgyalók. A kongresszus január 8-án folytatja munkáját. A szenátus demokrata és republikánus vezetői csak annyit közöltek, hogy olyan csomagot szeretnének elfogadni, amely katonai, humanitárius és makrogazdasági elemet is tartalmaz.

Korábbi nyilatkozatok szerint a megállapodást az hátráltatja, hogy a republikánusok sokallják a csomagban szereplő támogatást, és a javaslat elfogadását az amerikai bevándorlási politika szigorításához kötik.

A Fehér Ház korábban arra figyelmeztetett, hogy az év végére elfogynak az Ukrajnának szánt források.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.