Közélet

Izrael szerint a Hamász elleni háború februárig kitart

A zsidó állam pénzügyminisztériuma szerint a harcok legalább februárig eltartanak. A Hamász elleni háború jövőre több milliárd dollárnyi sékelbe kerül, ami megháromszorozza az izraeli költségvetés hiányát.

Az izraeli pénzügyminisztérium hétfőn közzétette legfrissebb számításait arról, hogy jövőre mekkora lyukat üt a költségvetésen a Hamász elleni háború, és azt is, hogy várhatóan meddig tart a gázai övezeti offenzíva.

A Hamász elleni háború jövőre több milliárd dollárnyi sékelbe kerül, ami megháromszorozza az izraeli költségvetés hiányát. 
Fotó: AFP

Itai Temkin, a minisztérium költségvetési biztosának helyettese a parlamentnek elmondta: azzal számolnak, hogy a háború várhatóan legalább további két hónapig elhúzódik. Így az összecsapások az eddigieken felül további 50 milliárd sékelbe, azaz 14 milliárd dollárba kerülnek jövőre, a biztonságra 30 milliárd sékelt, a polgári és egyéb kiadásokra pedig 20 milliárdot szánnak. 

Ez a költségvetési hiányt a háromszorosára emeli jövőre.

A háború miatti pluszköltésekkel együtt a teljes költségvetési kiadás 2024-ben a tervezett 513,7 milliárdról 562,1 milliárd sékelre emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó hazai termék 5,9 százalékának megfelelő hiány keletkezhet, ami jócskán meghaladja a korábbi 2,25 százalékos célt.

Tehát az egyéb kiadásokat csökkenteni, míg a bevételeket növelni szükséges – emelte ki a szakértő.

Mibe került eddig a háború Izraelnek?

A háború kezdete óta a zsidó állam mintegy 350 ezer tartalékos katonát hívott szolgálatba, akik így hiányoznak a gazdaságból. A parlament decemberben már jóváhagyott 30 milliárd sékelt az idei költségvetésből a háború finanszírozására, továbbá az izraeli területet ért támadások okozta károkra.

A minisztérium becslése szerint a negyedik negyedévben a gazdaság éves szinten 19 százalékkal zsugorodik a harmadik negyedévhez képest,

amely még 2,5 százalékos növekedést mutatott. A tárca az egész 2023-as évre 2 százalékos, jövőre pedig 1,6 százalékos növekedést jelez. A minisztérium várakozása szerint az éves inflációs ráta az év végén 3,1 százalék lesz, ám jövőre 2,6 százalékra mérséklődik – közölte a Reuters.

Ezrével mennek tönkre az izraeli kis- és középvállalkozások a háború miatt

A Hamász október 7-i terrortámadása óta Izrael egyes települései elnéptelenedtek, munkavállalók százezrei vonultak hadba, a lakossági költekezés pedig drasztikusan visszaesett. Az elhúzódó háború terhe az izraeli kis- és középvállalkozások vállát aránytalanul nagy mértékben nyomja.

 

izraeli háború költségvetési hiány harcok költségvetés
Kapcsolódó cikkek