BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Sofia,,Bulgaria,-,6,May,,2023:,Btr-60,Soviet,Eight-wheeled,Armoured
Sofia, Bulgaria - 6 May, 2023: BTR-60 Soviet eight-wheeled armoured personnel carriers (APCs) is seen during the Military parade which marks Bulgaria Army Day.

Ukrajna mégis kap páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat Bulgáriától

Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

Bulgária páncélozott szállító járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját. Az államfő hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nagyjából száz járműre a bolgár határőrségnek és mentőszolgálatnak is szüksége van. Az elnöki vétót azonban a 240 tagú törvényhozásban a kormánypárti többség 162 szavazatával elutasította 55 ellenzéki voks ellenében.

Sofia,,Bulgaria,-,6,May,,2023:,Btr-60,Soviet,Eight-wheeled,Armoured
Sofia, Bulgaria - 6 May, 2023: BTR-60 Soviet eight-wheeled armoured personnel carriers (APCs) is seen during the Military parade which marks Bulgaria Army Day.
Fotó: Shutterstock

Egy további szavazáson 147 vokssal 55 ellenében újabb segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának a parlament. Ez utóbbi is katonai támogatás, hordozható légvédelmi indítóberendezéseket és rakétákat tartalmaz. Ezenfelül Bulgáriában is képeznének ki ukrán pilótákat F–16-os amerikai harci repülőgépek használatára.

Szófia az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket biztosít, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ, összesen mintegy száz járműről van szó, valamint pótalkatrészekről. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire más országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

Neves kutatóintézet szerint is hatalmas bajban van Ukrajna: a háború kezdete óta nem kapott ilyen kevés segélyt

Ukrajna 2023 augusztusa és októbere között 2,11 milliárd euró segélyt kapott az Oroszország elleni harcához, ami a legkisebb támogatás a háború kitörése óta. Ez az összeg 87 százalékkal marad el a 2022 azonos időszakában küldött támogatásoktól. A kieli Világgazdasági Kutatóintézet által vezetett Ukraine Support Tracker adatai szerint Kijev támogatóinak száma is a felére esett 2023 végére.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.