BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonai folyosót hoz létre Hollandia, Németország és Lengyelország

A csapatok és a hadfelszerelés könnyebb mozgatása az unión belül akár az Ukrajnába tartó szállítmányokat is felgyorsíthatja.

Megállapodott Lengyelország, Németország és Hollnadia, hogy közös katonai folyosót hoz létre a csapatok és felszerelés hatékonyabb és gyorsabb mozgatása érdekében – jelentette be kedden Kajsa Ollongren holland hadügyminiszter.

Military vehicles are loaded on a train in Steenwijk, the Netherlands, on January 11, 2017, to be transported to Poland where the Netherlands will take part in a major military exercise with Germany, Poland, Estonia, Canada and USA. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Fotó: AFP

A politikus X-en közzétett bejegyzésében ugyanakkor arról írt, hogy egy katonai Schengent kell létrehozni, melynek érdekében ez egy fontos lépés. Szemben a személyek és az áruk szabad mozgásával, a katonák – pláne felfegyverkezve – ugyanis nem mozognak akadály nélkül a schengeni övezeten belül sem. Ollongren szerint a lépés erősebbé teszi Európát.

A csapatok európai mozgását megkönnyítő katonai Schengen létrehozását tavaly novemberben Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO logisztikai parancsnokságának vezetője vetette fel, aki akkor arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború anyagháború, ami logisztikai háború is.

Az ötletet korábban az Európában állomásozó amerikai hadsereg egykori parancsnoka, a nyugalmazott altábornagy, Ben Hodges is felvetette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.