BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régóta várt segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe, másfél hónapig álltak a teherautók

A december elején megkötött, rövid tűzszünet óta nem érkezett segélyszállítmány a Gázai övezetbe, most viszont sikerült megállapodnia Izraelnek és a Hamásznak. A szállítmányok elsősorban orvosi eszközöket és élelmet tartalmaznak.

Az izraeli foglyok és palesztin civilek számára készült egészségügyi felszerelések és egyéb segélyszállítmányok megérkeztek a Gázai övezetbe, ahogy az az Izrael és a Hamász közötti megállapodásban szerepelt, melyet Katar és Franciaország segített létrehozni. A december elsejei tűzszünet óta ez az első megállapodás a két fél között, amely engedi, hogy segélyszállítmány érkezzen a Gázai övezetbe.

A segélyszállítmányok elsősorban orvosi eszközöket és élelmet tartalmaznak.
Fotó: AFP

„A Gáza déli részébe beengedett humanitárius segélyszállító teherautók nem elegendők az emberek kétségbeesett szükségleteinek kielégítésére” – mondta Hani Mahmoud, az al-Dzsazíra munkatársa csütörtökön, aki az övezet déli részén fekvő Rafahból tudósított. A szállítmány szerdán érkezett meg – erősítette meg Majed al-Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője. A tervek szerint a Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS) fogja terjeszteni.

Az elmúlt néhány órában az egészségügyi és más segélyszállítmányok bejutottak a Gázai övezetbe

– írta al-Ansari az X-en.

Mahmoud szerint a segélyszállítmányok beérkezését egy félresiklott kommunikáció bonyolította, miszerint a Hamász abban a tudatban volt, hogy a segélyeket a Gázába való belépéskor nem fogják ellenőrizni, de ezt Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök megtagadta, ezzel kisebb politikai zűrzavart keltve. A megállapodás értelmében a Hamász által fogva tartott 45 fogoly vényköteles gyógyszereket kap, míg a palesztin civilek ellátását az ostromlott területek egyes részein osztják szét.

Aid trucks enter Gaza through Karm Abu Salem commercial crossing
A december 1-jei tűzszünet óta Izrael és a Hamász most először kötött megállapodást segélyszállítmányok beengedéséről.
Fotó: Abed Rahim Khatib

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint legalább 10 teherautót engedtek be, és hozzátette, hogy a most beérkező csomagok tartalmaznak szállítmányokat a kiürült kórházaknak is. „Az itteni palesztinok hozzászoktak ahhoz, hogy több mint fél napig álljanak sorba egészségügyi segélyért vagy hogy élelmiszerjegyet kapjanak. Hihetetlenül nehéz, mert a beérkező humanitárius segélyek nem tudják fedezni a több mint 1,9 millió kitelepített palesztin szükségleteit” – nyilatkozta Mahmoud. A PRCS közlése szerint

146 humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be az izraeli ellenőrzés alatt álló, Kerem Shalomnál lévő átkelőnél, míg a gázai rafahi átkelőhelyen 48 teherautó lépett be az övezetbe.

Mohammed Musztafa, a Palesztin Befektetési Alap elnöke arról beszélt a davosi fórumon, hogy a gázai lakóépületek újjáépítéséhez legalább 15 milliárd dollárra lesz szükség. Az alap vezetője felidézte, hogy nemzetközi adatok szerint 350 ezer lakás vált részben lakhatatlanná, vagy semmisült meg teljes egészében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.