BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 119. napja – A britek elismernék a Palesztin Államot a tűzszünet esetén

null
Összefoglaló:

Már egy tűzszüneti megállapodás után kész elismerni a Palesztin Államot az Egyesült Királyság – jelentette ki a brit külügyminiszter, David Cameron. 

Cameron szerint London hajlandó lenne elismerni a Palesztin Államot.
Fotó: DANIEL LEAL

A regionális feszültségek csillapítását célzó csütörtöki libanoni látogatásán a külügyminiszter azt mondta, hogy addig nem jöhet létre az elismerés, amíg a Hamész Gázában marad. Hangsúlyozta, azonban a megegyezés megtörténhet addig, amíg az izraeli tárgyalások folytatódnak a palesztin vezetőkkel – derült ki a The Guardian cikkéből.

Az izraeli fél szerint a Palesztin Állammal való együttműködés szinte lehetetlenné vált a Hamász által október 7-én végrehajtott véres támadása után, amelyben háromezer fegyveres a Gázai övezetből áttörve az izraeli védelmi rendszert áttörve civilekre támadt.

Közben a véres harcok továbbra is dúlnak: a Hamász irányította egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra izraeli támadásaiban 150 ember meghalt, további 313-an pedig megsebesültek az övezetben, így

a halálos áldozatok száma 26 900-ra emelkedett a háború kezdete óta.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Izrael a támadásra válaszul indított háborút az övezetben és a Hamász teljes megsemmisítését tűzte ki célul.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.