BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ENSZ: Rafah katonai megszállása a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentené

Az izraeli hadsereg körülbelül negyven csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő Rafah városában, az ENSZ pedig óva intette őket a teljes katonai megszállástól, mondván, az sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen tervezett katonai támadással, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől. Rámutatott, hogy egy ilyen katonai akció az immár egyébként is gyér humanitárius segélyezés végét jelenthetné, amire pedig a térség 2,2 millió lakójának égető szüksége van.

Rafah Displaced Palestinians Struggle in Harsh Conditions Amidst War Fallout and Siege Impacts01/27/2024 Gaza, Palestine. Children are holding their hands in the enterance of their shelters at refugee camp. Rafah Displaced Palestinians are suffering from the difficulties of life in displacement camps as a result of the low weather and rainfall, and they face challenges due to the lack of capabilities and materials due to the siege as a result. From the war that has been going on for four months between Israel and Hamas. (Photo by Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó: Middle East Images via AFP

„Egy lehetséges teljes katonai bevonulás Rafahba, ahol nagyjából másfél millió olyan palesztin zsúfolódott össze az egyiptomi határon, aki nem tud máshová menekülni, félelmetesnek tűnik. Rendkívül nagy számú civil, főleg nők és gyermekek halhatnak, illetve sebesülhetnek meg” – emelte ki Türk.

Egy ilyen művelet Rafahban az adott körülmények között további rémtettek veszélyét hordozza magában

– mondta, hozzátéve, hogy a világ ezt nem hagyhatja. Türk ismét a palesztinok elleni kollektív büntetésnek és ezzel a nemzetközi humanitárius jog megsértésének nevezte a Gázai övezetben folytatott izraeli hadműveletet a radikális iszlamista Hamász felszámolására. „Izraelnek tartania kell magát a Nemzetközi Bíróság jogilag kötelező határozataihoz és a nemzetközi humanitárius jog rendelkezéseihez. Figyelmeztették azokat, akik fittyet hánynak a nemzetközi jogra. A felelősségre vonhatóságnak kell következnie” – hangoztatta Türk.

A török külügyminisztérium is élesen bírálta a Rafah térségében végrehajtott támadásokat, a palesztinok célzott elűzésével vádolva Izraelt. „Erre a műveletre a gázai övezeti lakosság saját földjéről történő elüldözését szolgáló terv részeként tekintünk” – közölte a török diplomáciai tárca, hozzátéve, hogy aggodalommal figyelik a Rafah térségében fokozódó támadásokat.

A török külügyminisztérium szerint mindez csak súlyosbítja a humanitárius tragédiát és aláássa a tartós tűzszünet iránti erőfeszítéseket.

Palesztin egészségügyi források szerint a hétfőre virradóra Rafah térségében végrehajtott izraeli támadásokban több tucat ember vesztette életét.

A Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok késő délután közölte, hogy az izraeli csapásokban súlyos sérüléseket szenvedett nyolc izraeli túsz közül hárman belehaltak sebeikbe. Bejelentették, hogy a következő napokban közzéteszik a halottak nevét, amint a további súlyos sérültek sorsa egyértelművé válik.

Újabb támadások voltak a Gázai övezetben, a libanoni határnál és Ciszjordániában. Az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 67-en meghaltak és több tíz ember megsebesült az izraeli hadsereg éjszakai támadásaiban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, de ez a szám tovább nőhet, mert többen a romok alatt rekedtek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.