BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan 112 millió ember dönt Putyin és Oroszország sorsáról

Összeszámolták, hogy hány ember jogosult részt venni a márciusi, oroszországi választásokon. Most már az Ukrajnától elcsatolt négy régióból is leadhatják a voksukat a lakosok. A Központi Választási Bizottság adatai szerint 112 millió ember szavazhat majd a választáson.

Másfél hónap múlva tartják az oroszországi választásokat. A március 15-től 17-ig tartó voksoláson már az Ukrajnától elcsatolt négy régió is részt vesz.

Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with his confidants ahead of the upcoming presidential election in Moscow on January 31, 2024. The election will be held over a three-day period from March 15 to 17. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Az oroszországi választásokat 2024. március 15–16–17-én tartják meg.
Fotó: Natalia Kolesnikova/AFP

Az oroszországi Központi Választási Bizottság felmérte a szavazásra jogosult lakosság létszámát, az eredményt pedig a Telegramon tették közzé. A négy annektált régióval együtt 112 millió ember adhatja le a voksát márciusban.

Oroszországban 112 309 947 ember szavazhat

– olvasható a közleményben. A RIA Novosztyi azt írta, hogy ez a szám kiegészül még 1 890 863 szavazóval, akik Oroszországon kívülről adhatják le a voksukat, illetve a kazahsztáni Bajkonur városban is 11 924-en szavazhatnak.

Az ukrán nácik miatt visszalépett a jelöltségtől Vlagyimir Putyin egyik politikai ellenfele

Visszalépett az elnökjelöltségtől kedden Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, és a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin támogatására szólított fel.

Baburin szerint pártjának aktivistái és önkéntesei összegyűjtötték a bejegyzéséhez szükséges aláírásokat, azonban, mint mondta, a Nyugat Oroszország elleni ádáz háborúja és a vérontás közepette, amelyet az ukrán „nácik” követnek el orosz városokban és falvakban, élete talán legnehezebb döntését hozta meg a visszalépéssel.

A haza számára nehéz órában nem annak van itt az ideje, hogy a nép erőit megosszuk. Minden oroszországi hazafias népi szervezetnek, minden nemzeti érzelmű orosz állampolgárnak össze kell fognia Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelölése körül, aki ma az össznépi vezető

– mondta Baburin.

A parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek a választási törvény értelmében 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük. Baburin szerint hívei ennél többet, 102 670 előzetesen ellenőrzött aláírást juttattak el az orosz Központi Választási Bizottsághoz.

A testület eddig négy elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid Szluckijt, Vlagyiszlav Davankovot és Nyikolaj Haritonovot, akik három parlamenti pártot képviselnek (Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Új Emberek, Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), illetve Vlagyimir Putyint. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.