BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán minden amerikai támadást meg fog torolni

Az amerikai erők pénteken intéztek légicsapás-sorozatot a Teheránnal szövetséges milíciák iraki és szíriai támaszpontjai ellen. Teherán elítélte az esetet.

Teherán habozás nélkül meg fog torolni minden iráni földön végrehajtott amerikai támadást – jelentette ki hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője. Nasszer Kanaáni kijelentette, hogy az iszlám köztársaság használni fogja kapacitásait a megtorlás érdekében. Úgy véli, hogy mások már megtapasztalták e kapacitások erejét, és azóta százszor is meggondolják, hogy támadásra vetemedjenek.

IRAN-TEHRAN-KANAANI-CHINA-MIDDLE EAST-PEACE(230314) -- TEHRAN, March 14, 2023 (Xinhua) -- Nasser Kanaani, spokesperson of the Iranian Foreign Ministry, speaks at a press conference in Tehran, Iran, March 13, 2023. China's important role in resuming Tehran-Riyadh relations is part of Beijing's efforts to help ensure peace, stability and security in the Middle East, the Iranian Foreign Ministry said Monday.
   By hosting the Iranian and Saudi Arabian delegations and exchanging messages between the two sides, China managed to prepare the ground, with goodwill, for holding a successful meeting for the achievement of the agreement between Iran and Saudi Arabia, the ministry's spokesperson Nasser Kanaani told a weekly press conference. (Xinhua/Gao Wencheng) (Photo by Gao Wencheng / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

Teherán nem akarja növelni a feszültséget a régióban, ahogy soha nem is támogatta a feszültség keltését

– hangsúlyozta a szóvivő.

Az Amerikai Egyesül Államok erői pénteken intéztek légicsapás-sorozatot a Teheránnal szövetséges milíciák iraki és szíriai támaszpontjai ellen arra válaszul, hogy január végén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot dróntámadás ért, és három amerikai katona meghalt, valamint több mint negyven megsebesült.

A hét végén Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az ABC hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok folytatja a megtorló akciókat. Arra a kérdésre nem adott egyértelmű választ, hogy Washington megtámadná-e Iránt.

„Nem szeretnék most belemenni abba, mit tekintünk lehetőségnek, és mit vetettünk el” – jelentette ki Kanaáni, azt azonban hangsúlyozta, hogy erőteljesen fognak válaszolni az amerikaiak elleni akciókra. Hozzátette, hogy az iráni elnök sem akar kiterjedt háborút a Közel-Keleten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.