BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A ramadán előtt Izrael fokozza a támadásokat Gázában

Jövő héten kezdődik a ramadán, de Gázában továbbra is zajlik az öldöklés. Az izraeli hadsereg több várost is megtámadott, sokan meghaltak. Az IDF szóvivője közölte, hogy sikerült likvidálniuk Mahmúd Muhammad Abd Haz Hamászt, a terrorszervezet egyik fő toborzóját.

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az északi határnál is.

A ramadán előtt Izrael fokozza a támadásokat Gázában.
Fotó: Jack Guez / AFP

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben megöltek számos iszlamista fegyverest, és rajtaütéseket hajtottak végre a Hán Junisz nyugati részén fekvő Hamad negyed környékén. Felszámolták a Hamász terrorszervezet fegyveres ellenállását, evakuálták a civil lakosságot, és letartóztattak mintegy nyolcvan terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított palesztint, akik a civilek közé vegyülve próbáltak elmenekülni.

A szóvivő bejelentette, hogy 

megölték az övezet középső részének egyik menekülttáborában Mahmúd Muhammad Abd Haz Hamászt, aki új tagok toborzásáért felelt a Hamász, és különösen a Ceitun Brigádok nevű egység számára, valamint pénzt gyűjtött a szervezet fegyveres harcához.

Az övezetből származó jelentések szerint a déli részen, az egyiptomi határnál fekvő Rafahban az izraeliek a levegőből támadtak egy háromemeletes épületet az al-Dzsanína negyedben, ahol négy halottat emeltek ki és két sebesültet mentettek ki a romok alól. A palesztin média arról számolt be, hogy a Gázai övezet közepén, Nuszariat menekülttáborban tizenketten meghaltak és többtucatnyian megsebesültek.

Fél év alatt még majdnem százezer ember halhat meg Gázában, ha romlik a helyzet

A háború eszkalálódásának veszélyére figyelmeztetnek járványügyi szakértők.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy hétfőn harci repülőgépekkel lőtték Izrael északi határánál, a dél-libanoni Aita as-Sab és Kfarkela térségében a Hezbollah katonai létesítményeit.

Hétfőn a libanoni határnál, Galileában öten megsebesültek, ketten súlyosan – köztük két mezőgazdasági vendégmunkás – a libanoni Hezbollah síita milícia Észak-Izraelre kilőtt rakétái nyomán.

Az izraeli biztonságiak vasárnap éjjel tizenhárom körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában. Rámalláh al-Amari nevű menekülttáborában hat órán át tartó hadművelettel tartóztattak le két palesztint, és kihallgattak számos gyanúsítottat. A razzia erőszakos zavargásokba torkollt, a palesztinok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli katonákat, akik lövésekkel válaszoltak, és egy 16 éves fiatal életét vesztette. A biztonsági erők a Dzseníntől délre fekvő Tubasban is elfogtak több, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint.

Az IDF szóvivője közölte, hogy 

éjjel több izraeli próbált engedély nélkül bejutni Nabluszba, József hagyomány szerinti sírjához. Az izraeli katonák kimentették az ott imádkozni készülőket. A palesztin média szerint telepesek próbáltak belépni Nabluszba, ahol „palesztin otthonokat támadtak meg”, és összecsapások törtek ki a palesztin fegyveresek és a telepesek megmentésére érkező izraeli csapatok között.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.