BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már több mint két tucat gyermek halt éhen Gázában

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium szerint már több mint két tucat gyermek halt éhen a gázai kórházakban, sokan súlyos állapotban vannak.

A Hamász október 7-i támadása óta Izrael szárazföldi és légi hadjáratot indított a terrorszervezet felszámolására, ami széles körben elterjedt élelmiszer-, gyógyszer- és tisztavíz-hiányt eredményezett a Gázai övezetben. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint 27 gyerek halt meg a kórházakban, akiket alultápláltsággal és kiszáradással kezeltek.

Iftar meal at the shelter center in northern Gaza
Fotó: AFP

A Reuters újságírója látogatást tett az észak-gázai Kamal Adwan kórházban, ahol a hatéves Fadi al-Zant kezelik. A kisfiú súlyosan alultáplált, pedig a fegyveres konfliktus előtti képeken egy mosolygós, egészségesnek tűnő gyermek köszön vissza. Fadi cisztás fibrózisban szenved, szülei pedig nem tudják már neki beszerezni a szükséges gyógyszereket, és a kiegyensúlyozott étrendet sem tudják biztosítani. A Reuters újságírója szerint

a kisfiú állapota olyan rossz, hogy már nem képes semmilyen feladat elvégzésére, magától már lábra sem tud állni.

Fadi már annyira vékony, hogy a bordái szinte átszúrják a bőrét, szemei kidüllednek, lábain pedig már szinte lóg a bőr. A Reuters tíz, hasonlóan rosszul táplált gyermeket látott a múlt héten a rafahi al-Awda egészségügyi központban. Az egészségügyi minisztérium szerint mások is meghaltak éhezésben az al-Sifa kórházban, ahol az ENSZ segélyszervezete szerint több mint egymillió palesztin keresett menedéket a fegyveres konfliktus elől. Sürgős intézkedések nélkül az éhínség Gáza egész északi területére ki fog terjedni.

Josep Borrell Brüsszelben azt mondta , hogy „Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja”. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a Gázai övezetben kialakult éhínség emberi tevékenység következménye.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.