Közélet

Közel 400 holttest került elő egy gázai tömegsírból

A kórháznál feltárt tömegsírba sokan kórházi köpenyben kerültek bele. Az izraeli hadsereg szerint a tömegsírt még a palesztinok ásták hónapokkal ezelőtt.

Miután befejezték a gázai Han Junisznál talált tömegsír feltárását a palesztin hatóságok, közölték, hogy 392 holttestre bukkantak, akik közül sokan kórházi köpenyt viseltek.

People gather near bodies lined up for identification after they were unearthed from a mass grave found in the Nasser Medical Complex in the southern Gaza Strip on April 25, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. The head of Gaza's Civil Defence agency in Khan Yunis, raised to 392 the number of bodies he said had been recovered from three mass graves at the city's Nasser Medical Complex. (Photo by AFP)
Holttestek a gázai tömegsír feltárásánál / Fotó: AFP

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy eddig mindössze 165 halott személyazonosságát sikerült megállapítani, míg a maradék 227 személy azonosításán még dolgoznak.

Izrael tagadja, hogy köze lenne a tömegsírhoz

Az izraeli hadsereg (IDF) tagadja, hogy ők hozták volna lére a tömegsírokat, szerintük azokat a palesztinok ásták hónapokkal ezelőtt – írja a CNN. A gázai polgári védelem azt maga is elismerte, hogy mintegy száz sír már volt a kórháznál az IDF érkezése előtt.

Az amerikai csatorna olyan gázaiakkal is beszélt, akik arról számoltak be, hogy 

januárban ők temették el szeretteiket ideiglenesen a kórháznál, ám miután az izraeliek kivonultak, azzal kellett szembesülniük, hogy a holttesteket kiásták, és áttemették a tömegsírba.

Noha az IDF szerint a tömegsírok csak dezinformációs kampány részei, csütörtökön az ENSZ-főtitkár szóvivője arról beszélt New Yorkban, hogy nemzetközi vizsgálatra van szükség.

 

IDF izraeli háború gázai tömegsír palesztin kórház
Kapcsolódó cikkek