Közélet

Akár nyolcvan évig is eltarthat Gáza teljes újjáépítése

A legjobb forgatókönyv szerint is 2040-ig fejeződhet be a jelentős infrastruktúra újjáépítése. Gáza oktatási intézményeinek nagy része a földdel vált egyenlővé.

Legalább 2040-ig eltart a Gázai övezet újjáépítése, de akár több évtizedig is elhúzódhat a folyamat – derült ki az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) csütörtökön közzétett jelentéséből. A csaknem hét hónapja tartó izraeli bombázás milliárdos károkat okozott a palesztin területen, amely a világszervezet tisztségviselői szerint „holdbéli tájra” hasonlít.

Akár nyolcvan évig is eltarthat Gáza teljes újjáépítése / Fotó: AFP

Palesztin hatósági adatok szerint mintegy 80 ezer lakás vált a földdel egyenlővé Izrael légi és szárazföldi hadműveletében, amelyet az váltott ki, hogy az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én terrortámadást indított dél-izraeli települések ellen.

A világszervezet elemzése szerint legjobb esetben is 2040-ig valósulhatnak meg az újjáépítések.

Az UNDP szerint azonban a Gázai övezetben mintegy nyolcvan évre lesz szükség ahhoz, hogy minden palesztinnak felépüljön az új otthona, feltéve, hogy az újjáépítés üteme legalább olyan gyors lesz, mint a korábbiaké.

A világszervezet egy másik jelentése, amely műholdas felvételek elemzésén alapul, azt mutatta, hogy a térség iskolaépületeinek 86 százaléka szenvedett károkat. 

Az oktatási intézmények épületeinek több mint 70 százalékát teljesen vagy részleges fel kell újítani.

Törökország csütörtökön leállította az Izraellel folytatott kereskedelmet, ami tovább fokozta a már eleve magas feszültséget az egykori szövetségesek között – ismertette két török tisztviselő. A döntés tovább szélesíti az április elején bevezetett török exportkorlátozást Izrael ellen. Recep Tayyip Erdogan elnök már korábban is bírálta Izraelt katonai hadműveletei miatt, az exportkorlátozás tovább fokozta az két ország közötti ellenszenvet.

 

izraeli háború újjáépítés ENSZ Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek