BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 237. napja – újabb izraeli katonákat gyilkoltak meg palesztin területeken

null
Összefoglaló:

Újabb három izraeli katona vesztette életét a palesztin területeken – jelentette be csütörtökön az izraeli hadsereg szóvivője. Ciszjordániában, Náblusz közelében két, az áthaladó járműveket egy ellenőrző pontnál megvizsgáló, húszéves katonát életveszélyes sérüléseket okozva elgázolt szerdán egy palesztin. A Petah-Tikván lévő Beilinson kórházban odaszállításuk után 

már csak a halálukat tudták megállapítani.

 

Fotó: AFP

A támadónak sikerült elmenekülnie Náblusz felé. Biztonsági források szerint feladta magát a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinél, akik eddig nem adták ki Izraelnek.

Egy huszonegy éves katona a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban esett el. Október 7. óta 642 izraeli katona halt meg a palesztinokkal folytatott összecsapásokban, közülük 292 a Gázai övezetben folyó szárazföldi hadműveletekben. 

Az izraeli hadsereg csütörtökön azt is bejelentette, hogy kiterjesztette ellenőrzését a gázai–egyiptomi határ mentén a teljes, úgynevezett Philadelphi sávon, ahol több tucat rakétakilövőt és legalább húsz, a határon Egyiptomba átnyúló csempészalagutat fedeztek fel. 

Daniel Hagari katonai szóvivő közlése szerint az iszlamista Hamász terrorszervezet ennek a – Rafah város mellett elterülő – tizennégy kilométeres földsávnak a felügyeletével folytatott fegyvercsempészetet fegyveresei számára. Felfedeztek nyolcvankét, az alagutakba vezető lejáratot is. Az eddig megtalált alagutak egy részét már felszámolták. Izrael tájékoztatta Egyiptomot is a történtekről. 

Korábban az IDF cáfolta a Hamász állítását, miszerint a Gázai övezetben izraeli katonákat raboltak volna el. A terrorszervezet azt jelentette be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul, a fegyveresek Dzsabalija menekülttáborban egy alagút nyílásához csábítottak néhány katonát, közelharcot vívtak velük, és sikerült megsebesíteni, megölni vagy elfogni mindegyiküket. Az IDF szóvivője szokatlanul gyorsan cáfolta a híresztelést. A nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, hogy Izrael Rafah elleni támadása egyelőre nem lépte át azt a vörös vonalat, amely a fegyverszállítások leállítását vonná magával. Korábban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a sűrűn lakott, több százezer, Gáza más területeiről odamenekült palesztinnak óvóhelyet nyújtó Rafah megtámadása a fegyverszállítások leállítását jelentené.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.