BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 817. napja – az Ukrajnának nyújtott hitelről tárgyalnak a G7 vezetői

ECB press conference on eurozone monetary policy
Összefoglaló:

A G7-ek vezetői a héten 30 milliárd eurónyi orosz eszköz felhasználásával Ukrajnának nyújtott hitelről tárgyalna az észak-olaszországi Stresában – írta a The Guardian.

ECB press conference on eurozone monetary policy
Fotó: AFP

A hitel ügyében nem egységesek az álláspontok, az országok egy része ugyanis vitatja a 270 milliárd eurónyi befagyasztott állami vagyon hitelfedezetként való felhasználásának jogszerűségét.

A befagyasztott orosz állami vagyon Ukrajna rendelkezésére bocsátásának mikéntjéről folyó vita több mint egy éve holtponton van – emlékeztet a lap –, miután a teljes vagyonlefoglalás jogszerűségéről – szemben a befagyasztással – az azt támogató országok még nem tudták meggyőzni a jegybankelnököket, sem a G7-csoportban nem tudtak elegendő támogatást szerezni.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a múlt héten jogi és gazdasági kifogásokat emelt az eszközök teljes lefoglalása ellen, de az Egyesült Államok – erős brit támogatással – eltökélt abban, hogy megpróbálja megkerülni ezeket a kifogásokat.

A vagyontárgyak befagyasztásáról a vagyonelkobzásra, elidegenítésre való áttérést nagyon alaposan meg kell vizsgálni – mondta Lagarde, hozzátéve, hogy a vagyon elkobzása 

kezdené megszegni azt a nemzetközi jogrendet, amelyet meg akarunk védeni, és azt akarjuk, hogy Oroszország és a világ minden országa tisztelje.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.